Vad tror du nallen känner just nu? Vad längtar figuren i boken efter? Genom att utforska känslolivet hos sagofigurer lär sig små barn att klä sina egna känslor i ord. SAGA-modellen har visat sig vara ett effektivt pedagogiskt redskap som ger långtgående positiva effekter för dagisbarns inlärning och hälsa.
Uleåborg har tagit fram en egen omfattande modell, ”Uleåborgsmodellen” för att motarbeta mobbning, trakasserier och våld i småbarnspedagogiken och grundskolorna. Genom att lära ut trygghetsfärdigheter vill man stärka barns och ungas självkänsla, sociala kompetens och förmåga att försvara sig.
I Winellska skolan i Kyrkslätt genomsyrar den positiva pedagogiken skolvardagen. Eleverna lär sig att se sina egna och andras styrkor, och lärarkollegiet går på fortbildningar i positiv psykologi och pedagogik. Målet är välmående elever och personal.
Det digitala spelet Magis ska stärka barns psykiska hälsa och förebygga mobbning. Det är målet för föreningen Mieli psykisk hälsa Österbotten, som tillsammans med institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet har utarbetat spelet.
Akademiprofessorn Katariina Salmela-Aro, som är specialist på våra viktiga kraftresurser, säger att deras betydelse i vårt ekosystem ökat markant efter pandemin. Hon ger några tips till lärarna.
– Bjud på överraskningar och kom ihåg att känslor smittar, också dina egna.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer var tredje vecka med artiklar, inspiration och tips.