Att röra på sig är bra både för kroppen och humöret. När Ann-Louis Wikblad instruerar gruppen 55+ en tisdag eftermiddag i Larsmo är skrattet aldrig långt borta. – Hon är den bästa, skriv det!
Nu har ni i årskurs 3 till 6 er chans att vinna en uppsättning av Anders Hansens och Mats Wänblads bok med tillhörande lärarhandledning. För att delta ska ni göra upp en plan om hur ni i klassen främjar rörelse, och därefter följa den, utvärdera den och hela den med oss på Lärorikt.
Nya rön tyder på ett samband mellan rörelse och utvecklingen av tidiga matematiska färdigheter hos barn. Med hjälp av olika övningar i motorik kan småbarnspedagoger stöda inlärningen hos barn med utmaningar.
Hälsoriskerna med vår stillasittande livsstil syns allt tydligare. Ökande fysiska och psykiska problem hänger ihop med att vi rör oss för lite. Om inte dagens unga lyckas bryta den här trenden kommer allt fler att bli arbetsoförmögna i framtiden.
På Prästgårdsbackens daghem i Kyrkslätt tar man varje tillfälle i akt att få barnen och personalen att röra på sig. – Barnen får hoppa på ett ben istället för att köa, gå baklänges till matsalen och däremellan gör vi tabata. Det är mycket populärt, säger föreståndaren Susanne Fagerström.
Gymnastik är ett skolämne som delar åsikter. Medan vissa elever älskar gympatimmen är den en mardröm för andra. Upplevelsen kan få långtgående konsekvenser för inställningen till motion senare i livet. En färsk doktorsavhandling visar att alla kan trivas på gymnastiktimmen, om stämningen är rätt.
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer var tredje vecka med artiklar, inspiration och tips.