Årets fria bildare Ann-Louis Wikblad månar om äkta rörelseglädje
Skribent och fotograf
Att röra på sig är bra både för kroppen och humöret. När Ann-Louis Wikblad instruerar gruppen 55+ en tisdag eftermiddag i Larsmo är skrattet aldrig långt borta. – Hon är den bästa, skriv det!
Genast när man kommer in genom dörren till Risö skola i Larsmo hörs det – surret från damernas omklädningsrum. Om tio minuter är det terminsstart för gruppen 55+ och deltagarna är redo med vattenflaska och liggunderlag.
– Men först måste vi avhandla dagens snackisar, den sociala biten är minst lika viktig, säger Anja Kaitfors, som varit med många år i samma grupp.
Ann-Louis Wikblad är en erfaren gymnastikledare. Det här är den 35:e hösten som hon leder kurser i de lokala medborgarinstitutens regi. Den här terminen har hon 18 olika kurser i fyra institut: Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Vörå. Förutom 55+ leder hon även seniordans och stolstödsgymnastik. Det som driver henne är rörelseglädjen, att se hur deltagarna mår bra av gymnastiken och att alla är på bra humör efteråt.
– Det handlar om rent fysiologiska effekter. När vi rör på oss utsöndras bland annat oxytocin som gör att vi mår bra. Men framför allt blir vi starkare och har lättare att klara av rörelser i vardagen. Det här blir viktigare ju äldre man blir.
Anpassar rörelserna efter deltagarna
Seniorgymnastik har blivit något av Ann-Louis Wikblads varumärke. Under hela sin karriär har hon arbetat med äldre och rörelse på olika sätt. Hon är utbildad konditionsskötare som det då hette, men valde redan i slutet av 1990-talet att starta eget. I dag kombinerar hon den egna massagemottagningen med arbetet som timlärare inom motion och dans. När hon i tiderna erbjöd sig att börja leda seniorgymnastik i Nykarleby var hon bland de första i nejden.
– Tanken är att anpassa rörelserna efter deltagarna. När man blir äldre finns det en del saker att tänka på som känns självklara för många yngre, som till exempel vikten av att träna balansen. Jag brukar också se till att visa olika svårighetsgrader av övningarna.
Att leda gymnastikpass kräver också sina förberedelser, även om man är rutinerad. Ann-Louis Wikblad brukar ha fyra olika program under en termin och nu i höst räknar hon att det tog 22 timmar att planera övningarna och hitta lämplig musik.
– För mig är musiken en viktig del av träningen och som ska sporra till det där lilla extra. Jag brukar blanda allt från gamla godingar och folkmusik till svängiga latinorytmer och njuter av att se hur deltagarna tar några extra danssteg till en favoritlåt. Det ska vara roligt att träna, och med glimten i ögat kommer man långt.
”Tisdagstimmen bästa på hela veckan”
Den bästa belöningen för en instruktör är när deltagarna mår bra. Ann-Louis Wikblad berättar om en dam som aldrig gillat gymnastik, men som hängde med på läkarens inrådan som en del av förberedelsen inför en operation.
– I dag mår hon bättre än någonsin och har lärt sig att tycka om att röra på sig. De gångerna känns mitt arbete extra värdefullt.
Anja Kaitfors, Gunilla Rönning-Röyks och Anita Stordal pustar ut efter dagens pass. De är rödbrusiga och varma – precis som det ska vara. Under passet har de tränat balans, styrka och rörlighet. Ann-Louis Wikblad är mån om att hela kroppen och alla muskelgrupper ska utmanas.
– Jag försöker alltid få in övningar stående, sittande och liggande, bara för att utmana deltagarna att lägga sig ner på golvet och stiga upp igen.
Gunilla Rönning-Röyks säger att tisdagstimmen är den bästa på hela veckan.
– Jag har fyllt 71 och i den här åldern är det viktigt att hålla igång och ta hand om kroppen för att orka. Ann-Louis är bra, med henne behöver man aldrig fundera på rörelserna, det är bara att ösa på. Och för oss i den här åldern som har höfter, knän och artros behövs en ledare som vet vad det handlar om, säger hon.
Ann-Louis Wikblad viker ihop liggunderlaget och packar ihop sina saker. Det här är dagens fjärde och sista pass och nu väntar en lugn kväll hemma i Soklot i Nykarleby.
– Fördelen med mitt arbete är att jag har motionen avklarad. På kvällarna kan jag i stället koppla av i trädgården eller med något handarbete. Fast hunden ska förstås ha sin promenad.
Profil
Vem: 59-årig Socklotbo och gymnastikinstruktör.
Gör: Timlärare inom fyra olika arbetarinstitut och driver en egen massagestudio.
Familj: Make och fyra pojkar som alla har varit aktiva fotbolls- och ishockeyspelare.
Gillar att: Se hur mina seniorer mår bra av att få röra på sig!
Mitt bästa tips för den åldrande kroppen: Träna balansen så ofta du kan. En bra övning är att stiga upp och sätta sig ner på en stol, utan att hålla i sig.
Aktuell som: Fick Bildningsalliansens utmärkelse Årets fria bildare 2023 med följande motivering: ”Ann-Louis beröms för sina insatser för de äldre i regionen, för att hon alltid vill utvecklas och fortbildar sig kontinuerligt.”