Nyfikenhet, uthållighet, mod och empati. Det är några av de styrkor Kaisa Vuorinen hjälper skolelever att hitta i sig själva. I bakgrunden ligger idén om ett dynamiskt mindset och livslångt lärande, där kontinuerlig feedback, välbefinnande och förmåga att inte ge upp är mycket viktigare än vitsord och tentamensresultat.
Till studiehandledarens centrala uppdrag hör att hjälpa elever att utveckla ett dynamiskt mindset. Elevernas utmaningar kommer i form av begränsande normer, ängsliga föräldrar och mobiltelefonens snabba dopaminkickar.
En föreläsare kan lära ut vad dynamiskt mindset innebär. Men om man ska förändra sitt tankesätt krävs det att inspirationen kommer inifrån. Det är gymnasiestuderandena Mikael Glader, Ester Lillhannus och Fredrika Häggblom överens om.
– Bjud på dina egna misstag, skippa mobilen och var närvarande, säger sakkunniga Joakim Enegren från förbundet Hem och Skola.
Hans råd till alla föräldrar som vill ge sina barn en positiv verktygsback är enkla och kan praktiseras i vardagen.
– De inre landskapen kan vara väldigt ödsliga hos barn som slutat drömma, säger professor Mirjam Kalland. Genom vinnarkonceptet Framtidshopp slår Helsingfors universitet på stora trumman och erbjuder bland annat en öppen nätkurs.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer var tredje vecka med artiklar, inspiration och tips.