Vad är det som gör att en del av oss tar hårt på motgångar medan andra rycker på axlarna och går vidare? Att vi reagerar olika på framgång, kunskap och utmaningar. Carol S. Dweck, en av världens ledande forskare inom personlighetspsykologi, socialpsykologi och utvecklingspsykologi delar med sig av sina tankar och forskningsresultat inom det här området i sin bok Mindset – du blir vad du tänker.

Om du, som jag, retar upp dig på författare som med konkreta exempel ska visa hur bra deras forskning är och namnger människor som fått hjälp och skriver tackbrev, då skall du hoppa över många sidor i den här boken. Om du dessutom finner det märkligt att man granskar företagsledare vid namn med alla sina brister, och jämför dem med andra ”bättre” företagsledare, så har du ännu fler sidor att hoppa över.

Men när du bortser från det här så har du ett läsäventyr som är mycket intressant framför dig.

Men när du bortser från det här så har du ett läsäventyr som är mycket intressant framför dig.

Carol S. Dweck delar upp oss människor i de som har ett statiskt mindset och de som har ett dynamiskt mindset. Ett statiskt mindset är att tro att individens egenskaper är medfödda och stabila medan ett dynamiskt mindset innebär att du tror att du kan utveckla dina grundläggande egenskaper genom att anstränga dig. Särskilt i de fall då du misslyckas är det en skillnad i hur du tänker. Med ett statiskt mindset tänker att du gjorde vad du kunde – men det räckte inte. Med ett dynamiskt mindset tar du itu med problemet och funderar ut nya sätt att nå resultat.

Dweck visar även hur det här fungerar inom undervisningen. Om vi är ute efter enbart det rätta svaret och har en lösningsmodell färdig för det som vi vill lära ut, då är det det statiska mindsetet som gäller. Dweck menar att vi istället borde fundera på hur vi kommer till resultatet, vilka vägar kan vi ta och finns det ens en rätt väg?

Ett statiskt mindset skapar känslan av att du kan veta sanningen, om dig själv eller om din omgivning. Det känns tryggt och du undviker områden där du anser att du inte har talang. Men samtidigt kan det hindra dig från att se andra möjligheter och andra vägar. Det dynamiska mindsetet ger dig möjlighet att utveckla dina talanger, att ta dig an saker som du inte trodde var möjliga.

Det blir ganska snabbt klart att det dynamiska mindsetet alla gånger är att föredra och det mindset som vi ska försöka uppnå. Då gäller det bara att se till att vi tar oss an livets utmaningar med ett dynamiskt mindset och lyckan är gjord.

Så lätt är det naturligtvis ändå inte. Dweck ger alldeles i början ett frågebatteri som ska ge svar på vilken typ av mindset läsaren har. Och eftersom jag snabbt som vinden förstått vilket mindset som är att föredra så svarar jag så att svaret blir ”dynamisk mindset”. Så där ja. Men så plötsligt kommer det frågor som jag omöjligt kan svara på så att det skulle ge svaret dynamiskt mindset, utan det blir obarmhärtigt statiskt mindset.

Då är min nyfikenhet riktigt på allvar väckt och jag läser snabbt vidare för att få svar på det här.

Då är min nyfikenhet riktigt på allvar väckt och jag läser snabbt vidare för att få svar på det här. Och svaret är naturligtvis att vi växlar mellan dynamiskt och statiskt mindset, vi försöker nå det dynamiska, men felande människor som vi är, så landar vi ibland i alla fall på det statiska.

Som exempel tar Dweck när vi till exempel vill bryta ett mönster och vet att vi behöver göra vissa förändringar då det gäller exempelvis vår livsstil. Vi sätter i gång med hull och hår och tänker att ”det här ska gå bra, vi bara tar oss an ett dynamiskt mindset”. Det vi missar är att det inte utan vidare går att ändra mindset, utan det behövs en plan och ett handlingsmönster för hur vi ska göra. Annars är risken att vi ganska snabbt ramlar tillbaka till det statiska mindset som vi är vana vid. Igenkänningsfaktorn är hög.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.