Så här kan du som förälder skapa ett positivt mindset hos barnen
Skribent
– Bjud på dina egna misstag, skippa mobilen och var närvarande, säger sakkunniga Joakim Enegren från förbundet Hem och Skola.
Hans råd till alla föräldrar som vill ge sina barn en positiv verktygsback är enkla och kan praktiseras i vardagen.
– Liksom de flesta tänkande människor har förstås också jag märkt att dagens barn och unga fått svårare att möta motgångar i livet. Och orsaken är enkel. Det handlar om skärmen, eller låt oss för enkelhetens skull tala om mobilen, säger Joakim Enegren.
På förbundet Hem och Skola jobbar han med att bygga upp olika typer av föräldragemenskaper, men han är också pappa till tre barn som är 10, 12 och 14 år gamla.
– Det har alltid funnits ångestfyllda saker i livet, men i dag multipliceras de i extrema mängder via telefonen. Det handlar om en form av ”copypejsting” in absurdum, och den jämförelsekultur som uppstår på sociala medier bidrar inte heller till ett positivt mindset.
Joakim Enegren är starkt kritisk till att exempelvis tonårsflickor får ta del av ett oändligt flöde av falska verkligheter på sociala medier. Det här är inte ett bra verktyg när man är ung och ska bygga upp en positiv självbild. Han påminner om Frankrike som just nu diskuterar om unga under 16 år överhuvudtaget ska ha tillgång till sociala medier.
Klipp navelsträngen
Men i dagens läge räcker det inte längre med att begränsa enbart barn och ungas användning av nätet och sociala medier. Föräldrarna behöver också se sig i spegeln, tycker Joakim Enegren.
– Vi borde klippa navelsträngen till våra mobiler, och där jag tror nu att vi håller på att komma till någon form av skifte parallellt med att vi får nya forskningsresultat. Där ute finns många föräldrar som redan tillhör den andra generationens skärmanvändare och eftersom de själva är uppväxta med skärmar kan de ha svårt att vara goda förebilder på det här området.
Joakim Enegren berättar om Hem och Skolas nya kampanj Våga vänta som ska ge föräldrar mod att våga vänta med att ge en mobiltelefon till barn som går i förskola eller är förstaklassare.
Skapa ett positivt mindset – Joakim Enegrens tipslista för föräldrar:
- Skratta tillsammans med dina barn.
- Dela med dig av dina egna misstag.
- Skippa skärmarna när ni åker bil och samtala med varandra istället.
- Upplev saker tillsammas, se på samma tv-film eller gå på bio.
- Tala med dina barn om hur våra hjärnor påverkas av skärmar.
- Våga vänta och ge inte små barn en egen mobiltelefon.
Sätt mobilen i en låda
Närvaro, närvaro, närvaro. Joakim Enegren kan inte tillräckligt många gånger upprepa betydelsen av att man umgås med sina barn för att ge dem ett positivt mindset. Det är den enda hållbara vägen för att de ska kunna bygga upp en positiv attityd till livet och till sig själva.
Han nämner skräckexempel som de flesta säkert kan relatera till. Tvååriga barn som sitter med skärmar, barn som bara sitter och tittar in i sina skärmar när familjen besöker restauranger, och föräldrar som sitter och scrollar på mobilerna på skolans julfest. Och så vidare.
– Det vi saknar i dag är sunda förebilder och vi måste aktivt arbeta på att bli mycket mer närvarande som vuxna. Sätt in mobilen i en låda och gå sedan till dina barn och fråga dem hur de haft det i dag.
Titta på film tillsammans
Joakim Enegren lyfter fram betydelsen av enkla saker som främjar samvaro, men som i dagens värld nästan glömts bort. Det kan vara att titta på en film tillsammans, i stället för att var och en sitter och tittar på sin egen tv-serie i den egna skärmen. Han säger också att det är viktigt att skapa situationer där man får skratta tillsammans.
– I dag är det ingen som frågar om du såg på Dallas i går? Det man kollektiv varit med om kvällen innan är inte längre ett samtalsämne och den här typen av faktorer som skapar gemenskap bland medborgarna minskar hela tiden.
Berätta om dina motgångar
Men Joakim Enegren betonar att man inte enbart ska dela roliga saker, utan också de negativa. På det sättet kan man ge sina barn förutsättningar för att hantera sina egna motgångar som kommer förr eller senare, hur mycket man än curlar.
– Jag upplever att många vuxna är ganska ogina med att dela med sig av sina misslyckanden. I egenskap av förälder är min erfarenhet att barnen lystrar extra mycket när jag gör det. Barn är inte så intressserade av alla dina framgångar, men de vill gärna höra om olika motgångar du haft och vad du gjorde för att lösa situationen.
Han jämför det här med romanläsning.
– Där identifierar man sig med karaktären och tänker på hur man själv skulle ha gjort i samma situation. Så bjud på dina misslyckanden. Den här typen av samtal är tyvärr en bristvara idag.
Känn till vad ditt barn gör
För att kunna skapa sig ett positivt mindset behöver man träna i det verkliga livet. Joakim Enegren säger att föräldrar ibland tycks vara livrädda för att deras barn ska röra sig fritt på stan och inte låter dem åka med buss eller metro till träningar och andra hobbyer.
– Men paradoxalt nog låter föräldrarna sedan sina barn röra sig helt obevakade och hur länge som helst i en digital värld som på riktigt kan vara hotfull och skadlig.
Han återkommer ännu en gång till mobilen.
– Många föräldrar har av någon konstig anledning fått en uppfattning om att mobilen på något sätt är barnens privategendom och att man därför inte får kolla vad de håller på med. Det här spelar alla app- och operatörtillverkare i händerna och de gläds, men sanningen är att vi har skyldighet att hålla reda på vad våra barn gör.