En föreläsare kan lära ut vad dynamiskt mindset innebär. Men om man ska förändra sitt tankesätt krävs det att inspirationen kommer inifrån. Det är gymnasiestuderandena Mikael Glader, Ester Lillhannus och Fredrika Häggblom överens om.

– Ett dynamiskt mindset är något man själv måste upprätthålla. Annars finns risk för att negativa tankebanor tar över – att man tror att man själv är dålig bara för att något har gått dåligt. 

Det säger Mikael Glader, som när den här intervjun görs i maj 2024 snart ska avsluta sitt första studieår vid gymnasiet Katedralskolan i Åbo. Abiturient Fredrika Häggblom säger att omgivningens stöd är viktigt för att upprätthålla en positiv inställning och ett dynamiskt mindset.

– Om föräldrarna och lärarna själva har ett dynamiskt mindset är det lättare. Positivitet sprider sig.

Statiskt eller dynamiskt – vitsord eller kunskap

Skillnaden mellan ett statiskt och dynamiskt mindset är välbekant för gymnasiestuderandena. Ester Lillhannus som studerar för andra året, säger att begreppen har behandlats i flera repriser i gymnasiet: i grupphandledningen, i studiehandledningen och i psykologiundervisningen.

– Ett dynamiskt mindset innebär att man ser utmaningar som en möjlighet att utvecklas, i stället på att enbart fundera på om det är något man kommer att klara av eller inte.

Fredrika Häggblom håller med.

– I en skolmiljö kan man se det som skillnaden mellan att vara vitsordsorienterad eller inlärningsorienterad. Ett dynamiskt mindset innebär att man fokuserar på vad man lär sig och inte enbart vilka vitsord man får.

Ung leende kvinna med glasögon och örhängen står utomhus med ett träd bakom sig.
Fredrika Häggblom hittade mental styrka under coronapandemin. Mental resiliens krävdes för att klara en tid som krävde mycket isolering.
Mindset som verktyg i studievardagen

Gymnasiestuderandena är överens om att rätt mindset kan vara avgörande för att klara de tidvis rätt krävande gymnasiestudierna.

– Under en tung skolvecka hjälper det att tänka positivt. Jag tror att människor i vår ålder har utvecklat strategier för att bibehålla ett positivt mindset under svåra tider, eftersom vi har erfarenhet av skolgång under coronapandemin, säger Fredrika Häggblom.

Mikael Glader håller med om att den mentala styrkan är avgörande när man stöter på motgångar. Det gäller att inte ge upp.

– Om någon kurs går dåligt så hjälper det att tänka att nästa går bättre. Att minnas att jag klarar av att bli bättre även om jag den här gången inte klarade mig så bra. 

Man måste själv vara motiverad för att utveckla ett dynamiskt mindset

Att ta till sig ett dynamiskt mindset kan kräva en del mentalt arbete. Trots att gymnasisterna har fått ta del av flera inspirationsföreläsningar där temat har behandlats, är de överens om att motivationen måste komma från en själv för att en bestående förändring i tankemönstren ska kunna ske.

– Jag får inte ut så mycket av att någon annan berättar för mig hur jag ska tänka. Det har inte samma effekt som när man kommer fram till det på egen hand, säger Fredrika Häggblom.

Ester Lillhannus håller med.

– Det är lätt att bli lite sarkastisk. Det känns inte nödvändigtvis som att man får nya briljanta insikter av den femte föreläsaren som talar om samma sak. Jag tror att nyttan är störst när man själv är tillräckligt mogen för att reflektera över sitt eget mindset.

Ester Lillhannus sysslar med musik på fritiden, vilket ger utmärkta förutsättningar för att utmana sig själv. – Man övar sig på ett dynamiskt mindset genom att ta steget utanför den egna bekvämlighetszonen.
Mindset i en orolig tid

Att den mentala ohälsan hos unga ökar är ett välkänt faktum. Likaså att vi lever i en orolig tid där klimatförändringarna och det spända internationella läget är ständigt närvarande stressfaktorer. Ester Lillhannus säger att unga idag helt enkelt är tvungna att lära sig att hantera krävande situationer.

– Det är ingen lätt framtid vi står inför. Det är inte enkelt att motivera sig själv att fortsätta arbeta och försöka när det inte alltid känns som om vi har någon framtid. Vi vet vilka följder temperaturstegringen kommer att föra med sig fram till år 2050, när vi är i fyrtioårsåldern och förväntas vara aktiva och ute i arbetslivet.

Mikael Glader har hittat tröst i Hans Roslings bok Factfulness. Men inte heller den kan stilla all oro för framtiden.

– Den artificiella intelligensen oroar mig, särskilt med tanke på konsten. Vad är det för idé att själv skapa något om AI kan göra något bättre på bara några sekunder? Det är lätt att känna sig likgiltig.

Mikael Glader anser att det är viktigt att lärare har ett positivt och dynamiskt mindset. – Då känner man sig sedd som elev, och att man har ett värde oberoende av vilka vitsord man får.
Balansen mellan att stressa och ha ångest – eller att bli cynisk

En nyckel till att hantera stressen för framtiden är att inse sina egna begränsningar. Lösningen är varken att stressa ihjäl sig eller att strunta i allting – i stället gäller det att hitta en balans.

– Man måste ta reda på något konkret man själv kan göra, där man gör mest nytta. Och så gör man det. Det ger inget mervärde att pusha jättehårt och stressa över saker man inte kan kontrollera. Samtidigt får man inte heller bli cynisk, säger Ester Lillhannus.

Fredrika Häggblom håller med. Man måste vara snäll med sig själv och inse att det finns en gräns för hur mycket varje människa kan göra.

– Historien kommer alltid att upprepa sig, och människan kommer alltid att ställa till med problem. Jag försöker givetvis göra mitt bästa för att rädda världen, men det hjälper inte att stressa och ha ångest. Man måste till slut bara acceptera att situationen är som den är.

Kemipristagare, transmän och djur kan alla lära oss något om mindset

Avslutningsvis frågar jag de tre vilka förebilder de har, särskilt med tanke på ett positivt eller dynamiskt mindset. Ester Lillhannus har sitt svar klart.

– Marie Curie! Omvärlden kan inte definiera vem man kan och inte kan vara, eller vad man kan åstadkomma. Om det går att få Nobelpriset i kemi på tidigt 1900-tal som kvinna, då kan man göra mycket!

Mikael Glader har många förebilder bland transmän, och säger sig som transperson ha haft stor nytta av ett dynamiskt mindset.

– Ett dynamiskt mindset hjälper när man genomgår en transition. Det hjälper att minnas att det kommer en framtid där jag når mitt mål.

Fredrika Häggblom säger att hon har många förebilder bland människor, men vill ändå lyfta fram sin hund Artur.

– Hundar har väldigt bra mindset – go with the flow och don’t worry be happy! Artur blir lycklig bara för att man tar en promenad med honom. Han är en jättebra förebild när det kommer till att ha ett positivt mindset.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.