Som flicka får man leva med att bli överkörd av pojkarna på skolgymnastiken och tvingas möta den förödande högstadieenergin. Det säger två unga kvinnor, den nyblivna studenten Amanda Waller och närvårdarstuderande Wilma Karlsson från Mariehamn.
Personlig frihet och möjlighet att själva välja hur vi lever våra liv – de två idealen förväntas gå hand i hand i ett samhälle där alla är sin egen lyckas smed. Men det paradoxala är att ju mer individualismen ökar, desto mer tynger samhällets problem på varje enskild individs axlar.
Identitetsfrågor, liksom psykisk hälsa och klimatfrågor, tenderar att vara på ytan oavsett vilket land eller vilken kultur man än kommer ifrån, säger utbildningsveteranen Olli-Pekka Heinonen, som ger sin syn på skolans uppdrag i en intervju för Lärorikt.
Elisabet Metsäranta har i sin magisteravhandling i pedagogik intervjuat tre personer som har upplevt kränkningar och osakligt bemötande på grund av sin religiösa övertygelse under sin skoltid.
Ungdomslokal.fi drog igång för ett år sedan och når idag unga från alla svenskspråkiga regioner. Ungdomsledarna märker att deras närvaro är viktig för ungdomarna.
Behöver vi värderingar när vi arbetar med unga som utmanar oss? Eller är det redan ett föråldrat fenomen? Det tänder till när terapeuten Maria Sundblom-Lindberg samtalar med Tariku ”Tarre” Ahlfors från ungdomsverkstaden Sveps.
Världen förändras i snabb takt och nu behövs gemensamma värderingar och attityder. Men vilka? Vad tycker man i Finland, Ryssland eller Kina? I en unik OECD-rapport presenteras en undersökning där man har jämfört olika länders läroplaner. Man har även hittat en gemensam utmanare, nämligen de sociala medierna.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer ungefär en gång i månaden med artiklar, inspiration och tips.