Småbarnspedagogik
Specialläraren Annele Wiman: ”Vi har allt – men ändå saknar våra barn det viktigaste”
Barn behöver mera närvaro – de behöver oss. I klassrum, daghem och hem hörs samma krav. Specialläraren i småbarnspedagogik Annele Wiman, med 30 års erfarenhet, har sett vad som händer när närvaron försvinner. Hon ser ett akut behov av att hela vår samhälleliga struktur förändras.
Antirasistiskt projekt ger småbarnspedagoger verktyg att hantera rasism på dagis
Projektet Trygg på dagis vill höja medvetenheten om rasism inom småbarnspedagogiken. Utbildningar hålls på flera daghem i Åboland. På daghemmet Knatteskär är Annika Bergman nöjd över att ha fått ta del av utbildningen.
På daghemmet Kastanjen i Åbo talar barnen inte om pojk- och flickleksaker
På Folkhälsans daghem Kastanjen arbetar pedagogerna medvetet med att barnen inte ska begränsas av snäva könsnormer. – Vi försöker erbjuda alternativ och bemöta alla barn som individer.
Daghemmets gård ska inspirera till kreativitet och lek: ”Var inte rädd för att utmana barnen kroppsligt”
Naturen är starkt närvarande på Munksnäs småbarnsskolas nya gård och uppmuntrar barnen till rörelse och fantasilekar. Växtlighet och okodade platser och ting stimulerar sinnena och bjuder till lek och lärande.
Dagisbarn lär sig om AI genom sagor och lek
I en handfull kommuner i Finland utforskar barn och vuxna artificiell intelligens och dess möjligheter inom ramarna för småbarnspedagogiken. Som redskap fungerar till exempel digitala bildgeneratorer men också helt vanlig lek.
Ny forskning visar att rörelse stöder barns inlärning av matematik
Nya rön tyder på ett samband mellan rörelse och utvecklingen av tidiga matematiska färdigheter hos barn. Med hjälp av olika övningar i motorik kan småbarnspedagoger stöda inlärningen hos barn med utmaningar.
I Kyrkslätt satsar man stort på rörelse: ”Det krävs inte en gymnastiksal för att barnen ska kunna röra på sig”
På Prästgårdsbackens daghem i Kyrkslätt tar man varje tillfälle i akt att få barnen och personalen att röra på sig. – Barnen får hoppa på ett ben istället för att köa, gå baklänges till matsalen och däremellan gör vi tabata. Det är mycket populärt, säger föreståndaren Susanne Fagerström.
Rektor: ”Lärarna kan inte vara både lärare och föräldrar”
När samhällets hjul snurrar allt snabbare blir skolans uppgift allt bredare. Eleverna ska få både kunskap och sociala färdigheter för vår moderna värld. Men när den psykiska ohälsan ökar och betygen sjunker har kritiken hårdnat: klarar skolan sin uppgift? Vi har talat med fyra ledare på utbildningsfältet.