Ett miljövänligt mode med flera personliga klädesplagg, oron för klimatet och en avbefolkad landsbygd. Det är några saker som studerande vi Tölö gymnasiums humanekologilinje lyfter fram i en specialbeställd film om vår osäkra framtid.

– Det finns styrkor i siffror. Vi är många unga och vi kan påverka, säger Ingrid Sundman.

Så hoppfullt kan det stundvis låta när studerande vid Humanekologiska linjen vid Tölö gymnasium får uttala sig om framtiden. I en film som producerats på uppdrag av Lärorikt synliggör de framtidens utmaningar från olika synvinklar. 

En av dem är klimatförändringarna och hur de kommer att påverka världen och envar personligen. 

– Jag är orolig för hur mitt liv kommer att se ut i framtiden. Kommer träden att blomma likadant? undrar Philip Hackman.

Filmen tangerar också politiska aspekter på framtiden, och några unga har en stark tro på en europeisk federalstat som lösning på många samhällsproblem. Ett annat tema är havsföroreningar och hur de påverkar havsdjuren.

Mer personliga kläder

Vera Meriläinen lyfter fram framtidens mode och konst. Hon förutspår att den traditionella konsten kommer att få ett uppsving efter en tid av digitala skulpturer som just nu finns till för att synliggöra förvrängda kroppsbilder.

Ung kvinna med rött hår och svarta kläder poserar på en bild.
– Snabbmode kommer att dö ut och modet kommer i stället att präglas av fabric arrivals som betyder att man återanvänder gamla tyger i mer personliga plagg. Vi kommer också att börja sminka oss mera naturligt, säger Vera Meriläinen. Foto: Magda Hagman.
Landsbygdens framtid

Elin Flemmich och Jenny Lönnqvist bor på landsbygden. De trivs med lugnet som finns där, men känner oro för att landsbygden avbefolkas i takt med att de finansiella stöden blir sämre. De nämner också nedmonteringen av byskolor som leder till längre skolvägar för landsbygdens barn. En nackdel med små skolor är att det finns färre möjligheter till specialiseringar i grundskolan. De nämner till exempel musikundervisningen.

­– Men man lär sig ändå fast man inte har samma inriktningar som barn i städerna har, säger Jenny Lönnqvist.

Elin Flemmich lyfter fram en fördel med att bo på landet.

­­­– I en stad far man på utflykt till en planterad park, men på landet kan man gå till en vanlig skog som har funnit där sedan jorden blev skapad.

Filmen är producerad på uppdrag av Lärorikt. Den lämpar sig bra som samtalsunderlag tillsammans med unga: 

Kommentarer

1

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.