– Vi behöver ett dialogiskt och systematiskt ledarskap i alla riktningar och mod att ifrågasätta det vi tar för givet, det säger professor Michael Uljens när han svarar på frågan om hurdant pedagogiskt ledarskap våra skolor behöver.
Fortbildningsprojektet Framtidens småbarnspedagogik – ledarskap har satt fokus på det pedagogiska ledarskapet inom småbarnspedagogiken i Svenskfinland. Och det behövs, det har varit något av en blind fläck. Men nu finns alla möjligheter att leda och utveckla pedagogiken, säger arrangörerna bakom fortbildningen.
Små förändringar i språk och tankesätt gör stor skillnad över tid. Johan Åminne, coach och expert på självledarskap, uppmanar oss att släppa negativa tankar, stärka den inre dialogen och bli regissören i vårt eget liv. – Det enda vi i slutändan kan påverka är våra egna tankar och handlingar.
I projektet Betydelsefull bildning har professor Petri Salo intervjuat ledare inom den fria bildningen om hur de ser på sitt amatörledarskap. Han är imponerad över ansvarsfullheten och systematiken i verksamheten.
Cygnaeus skola i Åbo har inte någon ledningsgrupp, den ersatte rektorn Nicke Wulff med självgående team för fyra år sedan.
– Om man har ett ärende löser man det själv och går vidare, menar Wulff som anser att skolan ska vara en arbetsplats där man kan påverka sin vardag.
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer var tredje vecka med artiklar, inspiration och tips.