Utbrändhet, ångest och ensamhet drabbar många nyblivna lärare. Steget från studier till arbetsliv är stort – och här kan en mentors stöd vara avgörande. I den här artikeln träffar vi en lärarmentor och två unga lärare som nyligen gett sig in i ett arbetsliv som inte riktigt blev som de tänkt sig.
Pedagogiken och didaktiken förändras – men kärnan i lärarrollen består: att ge nästa generation den kunskap de behöver för att möta framtidens utmaningar. Idag ligger fokus starkt på eleven som individ, utveckling av sociala och kulturella färdigheter samt att balansera frihet med ansvar.
Bland Kati Källmans elever finns allt från lågstadiebarn till seniorer. Men oavsett vem som finns i klassrummet drivs hon av en sak – att se eleverna lyckas. – För mig handlar pedagogik om att eleverna ska hitta sitt eget varför.
Håller grundtilliten till skolan långsamt på att smulas sönder? Lärarutbildaren Mårten Björkgren från Åbo Akademi i Vasa känner en viss oro över vår samtid. Tillsammans med läraren Lia Sirelius diskuterar han hur lärarrollen förändrats under decenniernas gång.
Kirsti Lonka från Helsingfors universitet är bekant med det finländska och taiwanesiska skolsystemet och är säker på sin sak. Finland måste snabbt omvärdera sitt synsätt för att kunna möta framtidens utmaningar.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer ungefär en gång i månaden med artiklar, inspiration och tips.