Bland Kati Källmans elever finns allt från lågstadiebarn till seniorer. Men oavsett vem som finns i klassrummet drivs hon av en sak – att se eleverna lyckas. – För mig handlar pedagogik om att eleverna ska hitta sitt eget varför.

På utbildningsmässan Educa fick hon den sedvanliga frågan – vilken åldersgrupp undervisar du? Kati Källman ler och säger att läraryrket ofta uppfattas som ganska givet, endera jobbar du som klasslärare eller som ämneslärare i de högre klasserna. Själv har hon en helt annan lärarroll, och bakgrund.

– Egentligen har jag varit lärare i hela mitt vuxna liv, det har bara tagit sig lite olika uttryck. Redan när jag som 18-åring vikarierade i högstadiet hemma i Sibbo kände jag mig som hemma, och även under mina år som radiojournalist lyckades jag smyga in pedagogiken genom att göra inslag som på något sätt var folkbildande. Undervisning är helt enkelt min grej.

Bakgrund som journalist och inom 4H

Kati Källman är journalist i grunden, men efter några år på radion och efter att ha varit hemma med familjens tre pojkar väcktes tanken på att göra något annat, och så småningom ledde det henne till jobbet som verksamhetsledare för den lokala 4H-föreningen.

Hon brinner för pedagogiken och genom att kombinera den med sitt stora intresse för matlagning och hushållskunskaper har hon hittat en egen plats i lärarskrået. De senaste åren har hon fungerat som ansvarig lärare för kökskurserna vid medborgarinstitutet Alma i Vasa. Man hittar henne både bakom skrivbordet där hon planerar kursutbudet, men också i undervisningsköket där hon leder kurser för deltagare i alla åldrar. 

Just nu går hälften av hennes arbetstid åt till Bron, ett projekt som främjar sysselsättning och flexibla utbildningsvägar för nyfinländare. Målet är att de som går kursen ska hitta ett jobb eller en studieplats. 

Kati Källman är lärare inom projektet Bron som hjälper nyfinländare in i samhället och arbetslivet. 
Mer frihet i lärarrollen än i en vanlig skola

Kati Källman berättar ivrigt om alla studerande hon mött. Just nu pågår den fjärde kursen, så människomötena är vid det här laget ganska många.

– Det är en egenskap jag har, att ta till mig alla mina elever och studerande. Tydligen finns det plats i hjärtat för ganska många, säger hon.

Medan de studerande hittar sin plats i klassrummet berättar Kati Källman om dagens program. I dag ska hon ta med sig gruppen till kulturcentret Ritz i Vasa, där hon också är engagerad.

– Jag tänker att min viktigaste uppgift i den här lärarrollen är att använda min egen livserfarenhet och mina samlade kunskaper för att lära dem så mycket som möjligt.

Här finns också skillnaden jämfört med lärarjobbet i en vanlig skola. Där den grundläggande utbildningen är ganska styrd kan Kati Källman i sin roll undervisa mer fritt.

– Visst har också Alma en läroplan, och under min tid i 4H fanns det verksamhetsplaner att följa, men det jag gör är ändå en mycket friare form av lärande.

”Att bli lärare i mogen ålder ger en mer att ösa ur”

Sin egen lärarroll beskriver Kati Källman som väldigt bred. Hon är genuint intresserad av alla sina elever, men medger att tonåringarna har en speciell plats i hjärtat. Det hon gillar med den åldersgruppen är den stora utvecklingen som sker under bara några få år, både i lärandet och i livet överlag. Och att hon får vara en del av den resan.

– Jag tror att jag är en bättre lärare tack vare att jag provat på så många olika saker under min karriär. Att bli lärare i mogen ålder gör att man har mer att ösa ur.

Hon tror inte på att sitta bakom en kateder, utan vandrar gärna runt i klassen och använder hela kroppen för att kommunicera – en förmåga som kommer extra väl till pass i grupper där språket inte alltid fungerar. Rolig men sträng, brukar hon få höra.

– I början funderade jag en hel del på vad jag har att ge, speciellt åt vuxna. De som till exempel deltar i matlagningskurser är ofta väldigt kunniga och behöver få lite extra utmaningar för att motiveras. Men så är det ju i alla grupper, differentiering är helt enkelt ett måste.

Kati Källman säger att undervisning är hennes grej, och att hon i alla sina jobb lyckats smyga in pedagogiken på olika sätt.
Slutarbetet väckte nya drömmar 

Hon drivs av att se sina elever lyckas, och säger att lärarens viktigaste uppgift är att inspirera dem så att de hittar sitt eget varför.

– Men visst finns det också utmaningar. För egen del har jag svårast med elever som slarvar och inte har något intresse av att lära sig. Då är det ibland svårt att hitta motivationen.

Utöver att lära andra är Kati Källman också mån om den egna personliga utvecklingen. För några år sedan valde hon att förverkliga en gammal dröm och började studera för att bli behörig hushållslärare, den utbildning som hon egentligen tänkt sig från början. Hennes slutarbete handlade om läromedel, och nya insikter och drömmar väcktes.

– Även om det inte behövdes valde jag att gå igenom alla svenska läroböcker i huslig ekonomi som getts ut efter den senaste grundskolereformen, och jag såg svart på vitt att våra läromedel inom det här ämnet har stora brister och inte alltid är av så hög kvalitet. Jag känner också att det bubblar av oskrivna texter inom mig. Kanske jag borde doktorera? Eller börja skriva läroböcker i huslig ekonomi. Eller så startar jag en pedagogisk podd! Där ser du, det finns så otroligt mycket man kan göra inom det här yrket.

Här kan du läsa alla artiklar i temahelheten Lärarrollen.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.