
Skribent
Sektorsansvarig för utbildning, SFV
Lärarens nya kläder
Lärarkrisen kan plötsligt och lite oväntat vara löst, och bristen på behöriga lärare och ekonomiska utmaningar att upprätthålla skolor i områden med sviktande befolkningsunderlag, ett minne blott. För det tackar vi innehållsproducenter och programutvecklare som genom AI-verktyg erbjuder våra elever mera stimuli och individanpassat material än någon lärare på jorden förmår.
Då läraren tills i dag stått för pedagogisk planering och handledning, medan de digitala verktygen fungerat som hjälpmedel, kan rollerna snart bli de omvända. De som nu väver lärarens nya kläder kan lätt reducera lärarens uppgift till tekniskt stöd och ordningsvakt. Det är ett uppdrag som varken kräver akademisk magistergrad eller stora personalresurser.
Diskussionen om balansen mellan att skapa förutsättningar för elevers lärande och att stödja deras välbefinnande och personliga utveckling kan, i ljuset av detta, te sig inaktuell. Samtidigt kan vissa politikers rädsla för lärarens snedvridna påverkan läggas åt sidan.
För den som ifrågasätter det ändamålsenliga med en sådan utveckling känns den pågående debatten om läraruppdraget än mera aktuell och viktig. Ska läraren anpassa sig till hemmens allt högre förväntningar på individanpassning och stöd? Hur försvarar man då jämlikheten i utbildningen när resurserna ändå bara är de samma? Och hur mycket klarar en lärare av att hjälpa den växande skaran elever med inlärningssvårigheter, psykisk ohälsa och sociala problem då den egna kompetensen och tiden kommer emot?
Eero Kitunen, omtyckt lektor i historia och samhällslära vid Haukilahden lukio, representerar en traditionell lärarroll från 50 år tillbaka i tiden. Hans lektion är från början till slut en performance, allt från klädsel till lektionsupplägg och växelverkan. I hans klassrum sätter och reser sig eleverna bara med tillstånd och på de platser han tilldelat dem. Telefoner under lektionen är en icke-fråga. Först på abiturientåret tillåter han sig bli duad. Därintills är det “magister Kitunen” som gäller.
Artikeln om honom i vår största dagstidning, HS 21.1.2025, väckte livlig debatt i finska lärarforum. Det stora stödet för hans pedagogik var inte oväntat. Rätt utfört kan ett sådant gammaldags lärarskap i klassrummet skapa ordning, trygghet och goda förutsättningar att lära. För det behövs inte nödvändigtvis kostym, vit skjorta och slips, men nog ett tydligt klassrumsledarskap. ”Att lära är att leda” är magisterns pedagogiska motto.
Lärare som är autentiska och trygga i sig själva och som har en holistisk människosyn, med förståelse för vad det är att vara människa, kan inte ersättas av AI
Lärare som är autentiska och trygga i sig själva och som har en holistisk människosyn, med förståelse för vad det är att vara människa, kan inte ersättas av AI. Hos dem finns det mänsklig visdom och förmåga att se individer i deras kontext, att se det goda, att inte ge upp tron på individers potential och vilja. Hos de här lärarna finns ork att hjälpa eleverna att hitta och utveckla potentialen också i utmanande situationer och tider. Det är sådana öppna och goda relationer mellan lärare och elev som stödjer lärande allra mest. Det faktumet decimerar betydelsen av valet mellan gröna tavlan och AI-drivna verktyg för lärande.
Samhällets nya och växande problem syns i skolans vardag. Det kräver också färdigheter av lärarna att handskas med dem. Innehållet i lärarutbildningen bör ses över för att bättre möta elevers behov av handledning och stöd. Det är viktigt att man inom skolan utvecklar närvaron av stödpersoner för välbefinnande också i klassrum och korridorer. Dessutom bör det finnas ett interprofessionellt utbyte av kunnande mellan lärare och elevhälsopersonal, med tydliga gränsdragningar mellan yrkesgruppernas domän.
Att vara auktoritet betyder inte att vara auktoritär
Lärare är också i framtiden vårt samhälles viktigaste yrke. Därför behöver uppdraget utvecklas enligt samhällets behov. Det behöver inte alltid betyda en lineär linje bort från den traditionella lärarrollen. Att vara auktoritet betyder inte att vara auktoritär. Ett utvecklat individstödjande lärarskap och rollen som förebild för goda värderingar kan kombineras också med ett traditionellt klassrumsledarskap. I lärarens nya och brokiga utstyrsel kan AI vara västen. Men läraren som trygg vuxen, sparrare, influerare, ambassadör för bildning och brobyggare mellan skolan och hemmen är nog de plagg som samhället behöver och beundrar mest.
Här kan du läsa alla artiklar i temahelheten Lärarrollen.