Madeleine Björklund undersöker i sin magisteravhandling vid Åbo Akademi olika sätt att motverka ensamhet bland elever, ett problem som har ökat betydligt.
Utbrändhet, ångest och ensamhet drabbar många nyblivna lärare. Steget från studier till arbetsliv är stort – och här kan en mentors stöd vara avgörande. I den här artikeln träffar vi en lärarmentor och två unga lärare som nyligen gett sig in i ett arbetsliv som inte riktigt blev som de tänkt sig.
Bakom elevernas finskakunskaper ligger mycket mer än bara lärarnas insatser, men det glöms ofta bort i debatten, säger professorerna Michaela Pörn och Siv Björklund. De lyfter tillsammans med utvärderingsexperten Carola Åkerlund fram hur attityder, kommunens språk och engelskans framfart spelar en större roll än många tror.
På pedagogiska fakulteterna vid Helsingfors universitet och Åbo Akademi är målet att varje kurs ska anknyta till diversitetsfrågor. Det ställer höga krav på studerandena, som tvingas konfrontera sina egna fördomar.
– Man behöver sätta katten på bordet och tala om rasism med dess rätta namn i våra skolor, säger professor Gunilla Holm, som forskar i ämnet och nu varnar för institutionell rasism. Universitetslektorn Alemanji Aminkeng Atabong, som själv upplevt främlingsfientlighet, har utvecklat en app som hjälpmedel.
Den våg av gängvåld som dragit över Sverige handlar i grunden om utanförskap och en känsla av meningslöshet. Att utslagna pojkar i allt högre grad söker sig till gäng är ett fenomen som också hotar Finland. Skolan spelar en avgörande roll – ungdomarna måste lära sig att odla sitt andliga kapital, säger Christine Namdar.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer ungefär en gång i månaden med artiklar, inspiration och tips.