Gymnasieläraren Mats Larsnäs har tagit undervisningen till en ny dimension genom AI-karaktärer som gör att fler vågar tala på lektionerna. Men det finns en riktigt stor utmaning med AI.
– Faran är lärare som blundar och inte vill testa nya saker, säger han.

– Det är fantastiskt roligt att vara lärare just nu. Med hjälp av AI kan man göra kreativa saker som tidigare tog lång tid, säger Mats Larsnäs.

Han är lärare i historia, samhällskunskap och ekonomiska ämnen vid Sveriges ridgymnasium, men driver också ett eget AI-företag. Med stor entusiasm beskriver han alla oanade möjligheter som artificiell intelligens erbjuder alla som undervisar. 

Men han ser samtidigt många lärare som går på fortbildning, för att sedan blunda och backa när de blir ombedda att testa. 

– Det gäller att inse att det här med AI inte kommer att försvinna.

AI sparar oceaner av tid

I samarbete med läraren Petter Pettersson som undervisar i engelska, har Mats Larsnäs tagit språkundervisningen till en helt ny nivå genom att använda sig av AI-karaktärer för att förbättra elevernas förmåga att föra konversation på engelska. Han säger att AI gör att lärarna kan spara mycket tid.

Profilbild av leende man med gråblont hår.
AI-experten och gymnasieläraren Mats Larsnäs säger att man kan spara tid och bli mera kreativ som lärare med hjälp av AI.

– Det är som att man plötsligt fått en extra lärare i klassrummet. Den tid man sparar genom att låta AI utföra rutinuppgifter kan man i stället använda till något kreativt, och kanske man nu äntligen hinner förverkliga olika drömprojekt.

Han nämner till exempel olika typer av grupparbeten som skulle bli för tidskrävande att utveckla utan artificiell intelligens.

Socialt hämmade vågar tala

Mats Larsnäs fortsätter att berätta livfullt om sina digitala figurer som är utrustade med avancerad språkteknologi. Men dem kan eleverna kommunicera på ett naturligt och mångsidigt sätt via en dator eller via mobiltelefonen. Eleverna kan med andra ord delta i simuleringar där de interagerar med de olika karaktärerna.

En av dem är till exempel chef för en livsmedelsbutik och med honom ska eleverna löneförhandla. Som hjälpmedel kan man använda verktyget inworld.ai, både som webversion och med Virtual Reality(VR)-headset.

– Det här gör att det känns som att man verkligen inte pratar med en datorskärm, och eleverna får en mer omslutande eller immersiv upplevelse. 

Elever som stammar eller känner sig blyga inför sina klasskamrater, eller lider av social fobi, vågar plötsligt tala engelska när de är inneslutna i en egen värld som känns trygg.

Mats Larsnäs ser många fördelar med den nya metoden.

– Elever som stammar eller känner sig blyga inför sina klasskamrater, eller lider av social fobi, vågar plötsligt tala engelska när de är inneslutna i en egen värld som känns trygg.

Eleverna blev mera verbala

Under en period på en och en halv månad testade Mats Larsnäs det nya verktyget i sin skola och han märkte snabbt att eleverna blev mycket mera verbala.

– Läraren kan spara konversationerna och bedöma dem efteråt. Jag har fått god respons av eleverna som önskat få använda liknande metoder också i andra ämnen.

Men han medger att han också har mött elever som inte varit fullt så positiva, i synnerhet de som är mer intresserade av textbaserad inlärning.

– De har sagt till mig att det här inte passar dem och begärt att få en text i stället.

Mats Larsnäs har ägnat mycket tid åt att klura ut vad de här eleverna saknar. Han har sedan utvecklat verktyget så att de här eleverna också ska känna sig inkluderade.

Arga karaktärer provocerar

Eftersom Mats Larsnäs är historielärare har han utvecklat liknande verktyg också i sitt eget ämne. 

– Inom projektet Nikita får eleverna sitta i ovala rummet och prova på att vara John F Kennedy som pratar med Nikita Chrustjov

Mats Larsnäs har glimten i ögat när han berättar om en annan mycket argsint karaktär han skapat.

– Det krävs stor social kompetens för att bli kompis med henne. Det har hänt att elever blivit så upprörda över hennes beteende att de har börjat skrika åt henne, och det är VR-upplevelsen som bidrar till den autenticiteten.

Mats Larsnäs säger att den här typen av känsloyttringar är något man annars sällan ser i klassrummet, och att få uttrycka starka känslor och träna social samvaro är också nyttigt.

Lärarna är tveksamma

Men AI kan också väcka känslor bland lärare, och det är Mats Larsnäs medveten om.

– Det finns en viss tröghet inbyggd i skolans värld och i alla processer. Man går på fortbildning och några testar, men riktigt stora förändringar har vi inte sett ännu inom det här området. Förutom då att Skolverket i Sverige gått ut med info till lärarna om att inlämningsuppgifter inte längre fungerar som bedömningsgrund.

Till sist avslöjar han något som kan kännas lite skrämmande.

– Ja, visst finns det inprogrammerat också mänskliga element i en chattrobot. De finns de som hävdar att exempelvis smicker lönar sig.

Mer om och av Mats Larsnäs:

Mats Larsnäs webbsida finns också andra AI-projekt som han har gjort.

Så här ser det ut inne i headsetet när en elev övar att löneförhandla på engelska.

Här finns en föreläsning som Mats Larsnäs höll på bokmässan i Göteborg 2023.

På Youtube finns en 20 minuters instruktionsfilm som Mats Larsnäs gjort om olika verktyg inom AI. Efterhand lägger han upp fler filmer.

Kommentarer

3
  1. Hej!
    Mycket intressant läsning, en källa till inspiration! Jag jobbar som lärare vid Luleå gymnasieskola på Försäljnings- och serviceprogrammet, jag ser också många möjligheter med att använda AI och VR i undervisningen i till exempel säljsituationer, säljsamtal och anställningsintervjuer. Detta är ett område som jag skulle vilka utforska och utveckla.

    1. Det är bara att höra av sig Robert. Kontaktuppgifter finns på min webb matslarsnas.se så kan vi utforska och utbyta idéer.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.