I podden Koulu-podcast kommer experter till tals kring olika teman som berör skolan och utbildningen. Podden har som mål att bjuda på bredd, fördjupning och mångsidighet till den finländska skoldiskussionen.

Vad i den finländska skolan fungerar och är värt att bevara, och vad ska lämnas bort i nästa läroplan? Bland annat det här diskuterar Viivi Pentikäinen, utbildare i positiv pedagogik och utbildningsdebattören Jesse Soininen i ett avsnitt av den finskspråkiga podcasten Koulu. Viivi Pentikäinen föreläser om positiv pedagogik och är doktorand vid Helsingfors universitet, och Jesse Soininen är en aktiv debattör när det gäller skola och utbildning. De är överens om mycket, men bjuder också på lite olika perspektiv.

Viivi Pentikäinen säger att hon har hört så mycket kritik och klagomål över den finländska skolan, men enligt henne kan vi inte bara ondgöra oss över allt som är på tok. Vi måste också koncentrera oss på lösningar. Soininen säger bland annat att människan är en andlig varelse. Oavsett om vi är religiösa eller sekulariserade så är vi andliga, och det kan man inte komma ifrån, menar hon. Det här har vi ände valt att bortse ifrån i samhället och skolan, och det måste vi börja tackla och fundera på igen, säger Pentikäinen.

Samhällets värderingar styr skolan, men nu efterlyser Pentikäinen mjuka värden. Både hon och Jesse Soininen är inne på att skolan är för individualistisk. I skolan jobbar eleverna tillsammans i grupp och är vana vid att göra saker tillsammans, men när det kommer till bedömningen så skiljer man åt elever och bedömer dem enskilt. ”Tänk om man kunde bedöma och mäta genom att fråga vem en elev har hjälpt, eller samarbetat med den här veckan, eller vad en elev har skapat med någon annan”, säger Pentikäinen. Hon säger att man inför nästa läroplan ska fundera på vad som ska tas bort, så att man kan fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Avsnittet är tankeväckande och inspirerande, oavsett om man som lyssnare håller med eller inte.

Det här är en podd som är värd att följa med och lyssna på för alla som är intresserade av skola och utbildning i Finland. Bland gästerna finns till exempel president Tarja Halonen som talar om en jämlik skola.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.