Madeleine Björklund undersöker i sin magisteravhandling vid Åbo Akademi olika sätt att motverka ensamhet bland elever, ett problem som har ökat betydligt.
När samhällets hjul snurrar allt snabbare blir skolans uppgift allt bredare. Eleverna ska få både kunskap och sociala färdigheter för vår moderna värld. Men när den psykiska ohälsan ökar och betygen sjunker har kritiken hårdnat: klarar skolan sin uppgift? Vi har talat med fyra ledare på utbildningsfältet.
Cygnaeus skola i Åbo har inte någon ledningsgrupp, den ersatte rektorn Nicke Wulff med självgående team för fyra år sedan.
– Om man har ett ärende löser man det själv och går vidare, menar Wulff som anser att skolan ska vara en arbetsplats där man kan påverka sin vardag.
Raseborg satsar på att alla barn och unga ska få uppleva konst och kultur genom en plan för kulturfostran. Bland annat får eleverna besöka museum och själva skapa.
Skolfrånvaro börjar sporadiskt, men det gäller att ingripa i tid. I takt med att frånvarotimmarna ökar blir tröskeln för att hitta tillbaka till skolgången allt högre. I värsta fall kan det leda till att eleven inte får avgångsbetyg från grundskolan. Med hjälp av nya åtgärder vill myndigheterna fånga upp alla som tappat greppet om sin skolgång.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer ungefär en gång i månaden med artiklar, inspiration och tips.