Soft girl – mår vi bättre av hemmamys?
Kropp & Själ är ett hälsojournalistiskt program som sänds i P1 i Sveriges Radio.
Skribent
Podden Kropp & Själ avhandlar mikrotrenden soft girl, ett TikTok-fenomen där unga kvinnor väljer att vara hemma och mysa och ta hand om sig själva – motsatsen till ”girl boss”, som det sägs i podden. TikTok-fenomenet debatterats flitigt i olika medier, och podden Kropp & Själ, som sänds i P1 i Sveriges radio, tog sig an det under våren 2024.
Soft girl-trenden beskrivs som en inställning till livet, där unga kvinnor väljer att ta det lugnt, fokusera på ”self care”, matlagning och hemmapyssel – istället för att satsa på jobb och karriär. Estetiken är viktig, det är mycket pastellfärger, fjärilar och tända ljus, och yoga och pilates är populärt för soft girls.
I podden hörs en psykolog, en utredare på en myndighet och en forskare, samt en soft girl, Mina, 26 år. Hon berättar om vad det innebär att vara en soft girl för henne. Hon jobbar med ekonomi, men är ingen karriärist. Hon prioriterar istället att vara hemma och ta hand om sig själv.
Hon berättar att hon har varit tvungen att vara den duktiga flickan i skolan, få bra betyg och karriär, men i samband med trenden har hon vågat komma ut med vissa åsikter som hon tidigare hållit inne med. Hon räknar upp vad som förväntas av kvinnor i dag – de ska ha heltidsjobb och barn, och trots att kvinnokroppen förändras efter barnen ska kroppen också hållas i trim. Det ”klassiskt kvinnliga” är inte något man ska eftersträva i dag, enligt rådande normer, säger Mina. Unga kvinnor ska vara vd och chef istället för att vara hemma och baka. Trenden har gett henne utrymme att bejaka det som är eller har varit kodat som kvinnligt.
Soft girl-trenden beskrivs delvis som ”feminismens död”, men också en rimlig reaktion, eller ”ett sätt att reagera på en svårnavigerad samtid”.
De experter som hörs i podden förklarar fenomenet med att unga kvinnor helt enkelt är trötta på att prestera på alla områden: i skolan, på jobbet, på fritiden och dessutom vara vältränade och välsminkade. De vill ha något annat.
Experterna resonerar kring fenomenet och om det är så klokt att börja fokusera mer på self care istället för på jobb, eller om det kanske finnas något annat som skulle göra de här unga kvinnorna lyckliga och harmoniska. En viktig poäng är i alla fall att vi inte ska döma de unga som har olika strategier för att klara av sina liv.
Det är ett tankeväckande poddavsnitt, som unga gärna kunde lyssna på och reflektera kring tillsammans med en vuxen. Kanske för att diskutera könsroller i klassen, kanske för att diskutera välbefinnande och prestationskrav.