Podd: Hur ser rasismen ut i skolan?
Podden Vårdnadshavarens förklaring görs av Förbundet Hem och Skola i Finland.
Foto: Karin Lindroos.
Skribent
Vad är det för skillnad mellan rasism, icke-rasism och antirasism? Bland annat den frågan tas upp i podden Vårdnadshavarens förklaring i ett avsnitt om rasism i de finlandssvenska skolorna.
Christian ”Kike” Bertell leder diskussionen, där universitetsläraren och doktoranden Ida Hummelstedt från pedagogiska fakulteten på Helsingfors universitet deltar, tillsammans med Muluken Cederborg, som bland annat har varit med och grundat föreningen Föräldrar för diversitet, och som själv är adopterad från Etiopien. Med är också socialpsykologen Katarina Perander, doktor i pedagogik och sakkunnig på föreningen Hem och Skola i Finland.
I podden diskuteras personliga erfarenheter, både konkreta exempel som gäller hur identitetsfrågor tas upp dagis och exempel på en dotter som önskar att det skulle finnas fler bruna dockor med snygga kläder och varierande frisyrer i affärerna. Termer, begrepp och forskning i ämnet avhandlas, och utmaningar lyfts fram. Det förs fram önskemål om en mer diversifierad lärarkår och om att skolorna skulle vara aktivt antirasistiska och inte bara icke-rasistiska. ”Man kan inte tänka att rasism inte finns i vår skola”, säger Katarina Perander från Hem och Skola. Hon tillägger att alla bär ett ansvar för att diskutera de här frågorna, och för att stå upp om någon blir rasistiskt bemött, också om det kan kännas obekvämt.
Podden är tankeväckande och kan utmana stereotypa uppfattningar. Den kan väl användas som diskussionsunderlag i lärarkollegiet. Podden finns på bland annat på Spotify, Soundcloud och Apple Podcasts.