Marie Selenius sitter omgiven av knådbollar, färggrant laborativt material och lättlästa böcker. Hon hoppas att Lärums utställning med tillhörande mötesrum i Helsingfors ska bli en träffpunkt för pedagoger.

– Har du en elev som håller på att bita sönder sin dragkedja? Vi har tuggmaterial att erbjuda i stället, säger Marie Selenius som är pedagogisk planerare vid Lärum i Helsingfors.

Hon står mitt bland dignande hyllor i den specialpedagogiska utställningen som finns nära Böle station i Helsingfors. En liknande utställningen finns också i Vasa.

Tuggmaterialet som Marie Selenius visar i förbifarten utgör endast en liten del av det stora utbudet av läromedel som Lärum kan erbjuda elever i behov av stöd.

Det taktila materialet är en viktigt del vid sidan om läromedlen.
Materialet är inte statiskt

Lärums utställning i Helsingfors omfattar till exempel lärarhandledningar, läromedel för elever i olika åldrar, och många typer av taktila redskap.

– Många har slutat med utställningar, men vi har medvetet valt att hålla dem kvar. Som pedagog måste man få hands-on-upplevelser. Man behöver bläddra, själv se och prova materialet för att få en uppfattning om vad som passar den egna målgruppen, säger Marie Selenius.

Hon betonar också betydelsen av växelverkan.

– Det här är inte en butik dit man enbart kommer för att köpa det man vill ha. Vi erbjuder också handledning när det gäller vårt material. Vi tar gärna emot feedback och vill veta vilka behov som finns på fältet.

De läromedel som Lärum erbjuder skiljer sig på en väsentlig punkt i jämförelse med dem man kan köpa på andra ställen.

– Vårt digitala utbud är inte statiskt och du kan påverka innehållet. Hittar du något fel, eller har något önskemål så är det bara att höra av sig till oss, säger Marie Selenius.

Lärum sparar lärarnas tid

Marie Selenius går längs hyllorna och lyfter ner olika böcker. Bland nyheterna finns boken Livet på Internet.
Det mesta av materialet är inköpt från Sverige. I den mån det behövs, utarbetar Lärum läromedel för finlandssvenska förhållanden.

– Vi har en jätteresurs att tillgå i Sverige inom området för specialpedagogiska läromedel. Inom det här området har vi det till och med lite bättre ställt än våra finska kolleger, säger Marie Selenius.

Men vad är då idén med att Lärum ska utgöra en mellanhand för finlandssvenskarna? Kan inte lärarna själva beställa material från Sverige enligt behov.

– Det handlar om att någon annan än lärarna helt enkelt sätter tid på att sovra och välja ut bra och lämpligt material för olika behov. Det är ett jättestort jobb.

Mumin med Mark Levengood

I sin hand håller Marie Selenius läromedel som producerats av Utbildningsstyrelsen. Det är lättläst material som är tänkt att fungera som alternativa läroböcker i realämnena i grundskolan.

– Utbildningsstyrelsen skickar inte ut provexemplar till skolorna på samma sätt som förlagen ofta gör. Hos oss kan man bekanta sig med det här materialet och det utbud som förlagen har. Det underlättar för lärarna att välja läromedel på rätt nivå till sina elever.

Lärum producerar också eget material. En del av utbudet är digitalt och fritt tillgängligt i Lärums digitala materialbank som hela tiden utvidgas och kompletteras.

Lärums stolthet är en de lättlästa Muminböckerna med tillhörande ljudböcker på nätet.

Låna material i Helsingfors och Vasa

  • Mattekassen innehåller allt från kulband, kulramar, mattemattor, jämförbjörnar till material som tränar logiskt och kreativt tänkande.
  • Tipskassen innehåller också material för matematikundervisningen i de lägre årskurserna.
  • Sinnesmaterial. Lådan innehåller 22 olika taktila material som kan vara till hjälp vid koncentrationssvårigheter.

– Speciellt stolta är vi över vår litterära Mumin-helhet. I vår materialbank kan du lyssna till böckerna med Mark Levengood som uppläsare. De lättlästa textversionerna kan köpas i webbshoppen. På nätet finns sedan uppgifter på två olika nivåer, säger Marie Selenius.

Kort om klimatförändringar

En annan nyhet är ett material som behandlar klimatförändringarna. Också det finns att tillgå på två nivåer. Det består av lättlästa begreppskort som kan användas tillsammans med många olika åldersgrupper. Marie Selenius begränsar det inte till att gälla enbart skolmiljöer.

– Jag kan tänka mig att de här korten kunde användas till exempel som samtalsunderlag på ett serviceboende för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Mycket av det material som Lärum köper in och producerar kan med andra ord användas väldigt brett. Marie Selenius vill ogärna åldersbestämma materialet.

– En gång kom det in två pensionärer som behövde ett material för sin vän som skulle bli finländsk medborgare och behövde få kunskap om det finländska samhället.

En ny och fräsch broschyr som kan användas brett inom sexualundervisningen. Utarbetad av FDUV och Kårkulla samkommun.
”Kom hit på lärarmöte”

Har du någon utmanande situation i ditt klassrum som kräver extra insatser? Marie Selenius berättar att Lärum erbjuder personlig handledning kring vilka typer av material som du då kan använda.

Handledning kan du få när du besöker materialutställningen, men också via telefon, videosamtal eller e-post. Just det här med fysiska besök vill Marie Selenius göra lite extra reklam för.

– Vi erbjuder också mötesutrymmen här i samma hus i anslutning till utställningen. Det går bra att ordna sina lärarmöten eller hela fortbildningsdagar hos oss. Samtidigt kan man titta på utställningen och få veta mera om våra tjänster, säger Marie Selenius.

Hitta till utställningen i Helsingfors

Kommer du med tåg? Stig av i Böle station. Uställningen finns på adressen Nordenskiöldsgatan 18 A.

Den ligger endast en rask promenad, eller tre spårvagnshållplatser från Böle station.

Från Helsingfors centrum kommer du enklast till Lärum med spårvagn nummer 2.

Köp inte grisen i säcken

Lina Häggdahl från Yttermalax skola är speciallärare, och en av dem som flitigt brukar besöker Lärums utställning i Vasa. Hon uppmanar alla som har intresse att ta tillfället i akt och besöka också utställningen i Helsingfors..

– Det är jättevärdefullt och oerhört viktigt att man själv får bekanta sig med det pedagogiska materialet också fysiskt. Det är omöjligt enbart via nätet, och man vill inte köpa grisen i säcken. Allt i vårt samhälle får inte digitaliseras, säger hon.

Materialbanken

  • Allt material är fritt tillgängligt utan inloggning.
  • Här finns material både för elever, lärare och anhöriga.
  • Materialbanken innehåller allt från små tips till hela läromedel med tillhörande lärarhandledningar.
  • Här kan man till exempel lyssna på ljudböcker eller titta på filmer i fysik och kemi kring vanliga vardagliga fenomen.
  • Materialet omfattar också printbara planscher och lättlästa ordlistor i IKT och vardagsekonomi.
  • Materialet är lättläst och en del av materialet erbjuds på två olika nivåer.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.