Lärorikt har samtalat med tre abiturienter från Ekenäs om allt från handväskor till trenden med alfahannar, och den finländska mannens största utmaning. – Det skulle nog bli tyst om man började tala om lite djupare saker med sina kompisar, pojkar är inte vana med sådant, säger Maurus Blomqvist.

Oscar Johansson väljer muminmuggen med Lilla My.

– Jag tycker det är fint med en liten flicka som går först i ledet och de stora följer efter.

På bordet står ett antal muminmuggar med utvalda motiv som relaterar till könsroller. De tre gymnasiepojkarna får välja den kaffemugg som känns rätt för dem. Det här blir inledningen till ämnet vi ska tala om, det vill säga hur det är att vara pojke och ung man i dag. Vad har man för rörelseutrymme och vilka är utmaningarna? 

Maurus Blomqvist väljer muggen med hattifnattar som sticker upp.

– Man talar ofta om att pojkar och män ska klara sig ensamma, men jag gillar att man här är tillsammans ett helt gäng.

En stark man går på gym

Till en början rör sig samtalet kring yttre könsattribut i småstaden Ekenäs där killarna bor.

Check för frisyrer, inget könstabu. Alla klädfärger är också tillåtna. Men smink och nagellack på en pojke? Nix. Inte heller kjol. Check för vitt pärlhalsband. Det funkar, men beror på den övriga stilen. Handväska är big no no.

– Inte för att den är feminin, men jag tycker att det skulle kännas synnerligen problematiskt att hela tiden gå runt och släpa på någonting i handen, säger Jonathan Lindroos och demonstrerar.

Killarna är övertygade om att rörelseutrymmet är mer begränsat i en småstad.

Man ska nog helst vara händig som man och i högstadiet fanns det förväntningar på att man ska tala om sin moped.

Maurus Blomqvist

– Man ska nog helst vara händig som man och i högstadiet fanns det förväntningar på att man ska tala om sin moped. Normen i samhället är överlag att en ordentlig man ska vara stark och gå på gym, säger Maurus Blomqvist. 

Hård fotbollsträning

Jonathan Lindroos tycker att det finns en tydligt konflikt som hör ihop med vackra manskroppar. 

– Samtidigt betonas det ju hela tiden att man ska vara öppen för olika kroppstyper. 

Han har en ärftlig sjukdom och den medför vissa fysiska begränsningar. 

För mig har normen med en fysiskt stark man som klarar av att fixa motorer och jobba på gården känts utmanande. Jag har alltid använt huvudet mera än kroppen, och förstår mig inte alls på maskiner.

Jonathan Lindroos

– För mig har normen med en fysiskt stark man som klarar av att fixa motorer och jobba på gården känts utmanande. Jag har alltid använt huvudet mera än kroppen, och förstår mig inte alls på maskiner.

Oscar Johansson skippar gärna VM i ishockey till förmån för umgänge med kompisar, eller för att meka med bilen.

Maurus Blomqvist nämner ishockeyfilmen Björnstad. Han har jämfört sina egna fotbollsträningar med sin yngre systers.

– Pojkarna uppmanas i större utsträckning att kämpa, vara tuffa och gå hårt ut. Kanske kan det här påverka också andra delar av livet?

Oscar (Ossi) Johansson, Maurus Blomqvist och Jonathan Lindroos tycker att förväntningarna på pojkar och flickor är olika.
Det finns behov av samtal

Muggarna töms på kaffe och bananmuffinsarna försvinner, likaså tiden.

Handlar det om ett uppdämt behov att få samtala killar emellan. Alla tre är eniga. Den finländska mannen har en stor utmaning, förutom att han inte kan be om hjälp.

Pojkar kan inte föra djupa samtal med varandra om livet och vänskap, och inte heller om hur man känner eller hur man mår.

– Pojkar kan inte föra djupa samtal med varandra om livet och vänskap, och inte heller om hur man känner eller hur man mår. Tunga ämnen behandlar man själv och man diskuterar inte alls sådant med varandra, säger Jonathan Lindroos.

Alla tre är överens om att man ska vara enormt god kompis med någon, eller full, eller helst båda, för att kunna samtala på djupet.

Och gråta så att någon utanför familjen ser det är definitivt tabu.

Vad pratar ni om när ni träffas?

– Bilen, säger Oskar Johansson och skrattar.

Varning för alfahannar

Pojkarna berättar om den nya alfahannetrenden.

­– Det kan handla om podcaster där det sitter karlar i bara överkroppar och låtsas vara macho, röker cigarr och talar illa om kvinnor.

De nämner den kontroversiella influencern Andrew Tate

De här filmerna kommer ofta upp i mitt flöde fast jag inte vill se dem. I bakgrunden finns algoritmer som tror att jag vill för att jag är pojke i en viss ålder.

Maurus Blomqvist

– De här filmerna kommer ofta upp i mitt flöde fast jag inte vill se dem. I bakgrunden finns algoritmer som tror att jag vill för att jag är pojke i en viss ålder, säger Maurus Blomqvist.

De unga männen tycker att det är hjärntvätt av 13- till 14-åringar och destruktivt för ett samhälle som långsamt börjat bli mera jämställt.

­– Det måste du skriva, säger alla tre. 

Fenomenet ser de som en direkt motreaktion till den andra ytterligheten, det könsneutrala samhället.

Drömmer om vanliga liv

Studentskrivningarna står för dörren. Sedan armén. Sedan studier, men om femton år? 

– Det är nog svårt att spekulera, så osäker är framtiden med krig och klimatförändringar, men kanske jobbar jag med något inom politiken, säger Jonathan Lindroos.

Maurus Blomqvist ser framför sig ett ganska ordinärt liv med åttatimmarsjobb inom området fysik. Kanske har han familj.

–  Jag vill jobba med teater, ha familj och gärna en sommarstuga, säger Oscar Johansson.

Ingen av pojkarna känner någon förväntning på att ta ansvar för familjeförsörjningen, och om kvinnan i familjen skulle förtjäna mera är det okej.

Däremot har två av dem upplevt, att förhandsinställningen där de sommarjobbat har varit att de inte kommer att vara skötsamma bara för att de är pojkar.

Fler flickor som soldater

När det sista samtalsämnet dyker upp blir det tyst? Ett eventuellt krig i Finland? Insikten drabbar. 

– Ja….då är det vi som sitter här som ska dra ut.

Jonathan Lindroos är av hälsoskäl befriad, men han tycker ändå att värnplikten borde gälla också kvinnorna.

– De vill ju ha ett jämställt samhälle så varför inte. Tidigare byggde en armé på fysisk styrka, men nog känns det föråldrat i dagens krigsföring, och på det här sättet kunde man lätt fördubbla truppantalet i Finland.

– Jag tror också att det skulle vara nyttigt för alla. Dels lär man sig ta hand om sig själv och kommer bort lite hemifrån, säger Oscar Johansson.

De sneglar på klockan. Andra utmaningar väntar. Träning, kompisar, och kanske lite studier, eftersom man ändå är abiturient.

Kommentarer

1
  1. Pojkarnas insikt om hjärntvätt av 13-14 åringar på some är otroligt viktig. Andrew Tate åt gossarna, Kardashians åt flickorna.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.