Hjärnstark Junior är som en underbar liten godisask där läsaren för varje liten karamell, eller kapitel, blir lite klokare och lite mer inspirerad att röra på sig.

Barnversionen av Hjärnstark, som kom 2016, är rolig, lättläst och har ett medryckande driv som får åtminstone mig att stiga upp och promenera omkring medan jag läser. Jag varvar med att stiga upp på tårna och sitta i soffan också, men boken är så lämpligt liten till sitt omfång så att en vuxen alldeles bra kan läsa den på språng. Men – vuxna är inte målgruppen, utan det är barn i åldern 9 till 13, och för dem passar formatet och innehållet utmärkt.

Den är indelad i korta kapitel: ”Så här får du bättre minne”, och ”Så här blir du en bättre gamer”. Den är visuellt tilltalande med korta stycken, små citat och förklaringar, varvat med illustrationer och ”Doktorns dosering” – ett kort recept på hur mycket man ska röra på sig och hur ofta för att exempelvis bli mer stresstålig.

Det här är en bok som jag vill dela med mig av till alla som kan behöva få en liten knuff i rätt riktning, för att förstå hur mycket i livet som blir lättare om man bara rör på sig lite lite mer. 

Det finns också en lärarhandledning till boken, som passar för årskurs 3 till 6. Den riktar sig till lärare och fritidspedagoger – alla som vill sporra eleverna att röra på sig mer. I lärarhandledningen finns bland annat ett avsnitt med tips på rörelsepauser, eller ”brain breaks”, skrivövningar och tips på och länkar till rörelsesajter.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.