En av de största myterna som finns är att kreativitet skulle vara något man föds med. Nej, kreativitet är något man i själva verket lär sig och kan träna aktivt, och det är bland annat därför folk söker sig till konstskola. En annan myt är att idéer föds så att helt enkelt ett ”ljus går upp” för dem, helst i en dröm. I verkligheten behöver du jobba aktivt på att komma på idéer, med hjälp av olika tekniker. Här är mina åtta bästa.

1. Skriv ner dina idéer. Telefonens antecknings-app fungerar i nödfall, t ex när du vaknar upp mitt i natten. Men allra bäst blir det om du kan ha en traditionell anteckningsbok, för då kan du också skissa upp mer visuella idéer. Och nej, det spelar ingen roll om du är bra på att teckna eller inte – det är idén som räknas, inte hur ”vackert” det blir.

2. Jobba varje dag. Skriv varje dag, gör en ny låt, träna nya skateboardtricks eller vad det nu är du håller på med. Det är en sak att ha idéer, och en annan att verkligen fullfölja dem. Det finns en gammal regel som säger att kreativt arbete är tio procent inspiration och nittio procent perspiration. Det ligger mycket sanning i det.

3. Vad än du tar dig an, börja direkt. Bra, nu är du igång! Ta sedan en paus och gör något annat. Det fina är att nu kommer din hjärna att undermedvetet bearbeta problemet du vill lösa. Processen är nämligen också igång i bakgrunden fast du gör något annat emellanåt.

4. Frisk luft och motion är inget att fnysa åt. Nej, ingen kräver att du ska springa halvmaratons. Men en halv timmes promenad kan däremot vara mer än nog för att få tankarna igång, och är också en välkommen paus från tankearbetet.

Ta in information både om border collies, medelstora tyska städer och om hur bananer växer.

5. Var intresserad av allt. Ta in information både om border collies, medelstora tyska städer och om hur bananer växer. Genom att sedan senare kombinera alla dina oväntade kunskaper inom många områden är hur kreativitet föds.

6. Ibland kan det vara bra att brainstorma i grupp. Då finns bara en regel: säg aldrig nej. Istället för nej kan du istället säga ”bra idé där, själv skulle jag förbättra den såhär”. Bra idéer föds nämligen inte genom att surmulet sitta med armarna i kors och säga att allt är dåligt. Bra idéer föds genom entusiasm och att bygga på andras tankar.

7. Sök dig till nya situationer. En av mina favoritvenemang jag gått på var när jag en gång hittade mig själv i ett auditorium där en magisk healer från Kroatien stod mellan två liljor och bara stirrade på ut i publiken i tio minuter. Detta skulle tydligen bota oss från ospecificerade åkommor, allt medan episk musik dånade i bakgrunden. Blev jag botad från ospecificerade åkommor? Nej. Fick jag en inspirerande lektion i mänsklighet? Ja, och det här är också något jag tänker på nästan dagligen.

8. Du kan inte vara kreativ jämt. Kom ihåg att koppla av emellanåt. Och att ”sova på saken” kan också låta som ett skämt, men faktum är att hjärnan processar allt vi upplevt under dagen i sömnen, och du kan mycket väl ha en färdig lösning när du vaknar. Eller som man brukar säga – ett ljus går upp för dig.