Barn behöver mera närvaro – de behöver oss. I klassrum, daghem och hem hörs samma krav. Specialläraren i småbarnspedagogik Annele Wiman, med 30 års erfarenhet, har sett vad som händer när närvaron försvinner. Hon ser ett akut behov av att hela vår samhälleliga struktur förändras.
Hur hjälper vi barn och unga som undviker att prata med andra? Forskaren Christine Namdar har ett överraskande svar: Låt bli att tvinga fram samtal, men skapa lustfyllda forum där de kan öva. Det här läsåret testar en skola i Polvijärvi på en kraftfull metod för att få i gång snacket: mobilförbud.
Under året som gått har föräldraföreningar i Villmanstrand tillsammans med Hjärnförbundet och staden skrivit ned rekommendationer för användning av smarttelefoner på fritiden. I dag har de nått status som nationella rekommendationer för mobilanvändning. Hur gick det här egentligen till?
Brukar du skrolla på telefonen i stället för att göra läxorna? Den frågan fick elever fundera på under Pelitukis workshop i Korsholms högstadium. Fenomenet kallas flyktväg och hindrar en från att göra det man borde.
Barn och unga har svårt att koncentrera sig och diagnoserna skjuter i höjden. Hur har det blivit så? Lärorikt har talat med tre experter om problematiken.
Debatten om den finländska grundskolan går het. Vilken riktning ska skolan ta för att höja både betyg och välmående? Vi har talat med några föräldrar på olika håll i Svenskfinland om bland annat skolans uppdrag.
Vill du veta vad som händer?
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du följa med vad som händer på Lärorikt. Vårt nyhetsbrev utkommer ungefär en gång i månaden med artiklar, inspiration och tips.