Som flicka får man leva med att bli överkörd av pojkarna på skolgymnastiken och tvingas möta den förödande högstadieenergin. Det säger två unga kvinnor, den nyblivna studenten Amanda Waller och närvårdarstuderande Wilma Karlsson från Mariehamn.

Det ligger en varm atmosfär av sensommar i luften över Mariehamn. Pride-flaggan vajar och inne i biblioteket är det tyst och svalt. På synlig plats står höstens boknyheter Tjejbibeln och på en annan hylla står den lysande röda boken Dramatiska damer med sina sjuttiofem viktiga kvinnoporträtt. 

Inramningen är perfekt. På agendan står nämligen en intervju med två unga kvinnor om unga flickors pyskiska hälsa, i synnerhet på en liten ort. Av någon anledning visar enkäten Hälsa i skolan på oroväckande tendenser just på Åland. 

Svårt att utveckla personlig stil

Genast när samtalet börjar byter ålänningarna automatiskt ut ordet flickor mot tjejer. Närheten till Sverige är påtaglig, men det liberala ö-samhället kännetecknas samtidigt av en viss isolation.

– Jag vet inte hur det är att växa upp som kille här på Åland, men som tjej hamnar man ofta i en och samma krets. Man kan inte heller utveckla sin personliga stil och köpa kläder som ingen annan har, för här finns typ två klädbutiker. I sådana fall måste man resa bort, säger Amanda Waller.

Just nu håller hon på att packa sin väska för snart börjar studierna i Köpenhamn. Hon säger att det kan vara svårt att bryta sig loss ur sina cirklar och få tillåtelse att förändras om det sociala nätverket är litet och intimt. Wilma Karlsson håller med, men säger att det samtidigt tenderar att vara mindre hets kring utseende, kroppsideal och kläder i ett mindre samhälle.

Naturligt att må lite dåligt

Tjejerna blir förvånade när det får ta del av färska undersökningar som visar att förekomsten av psykisk ohälsa bland unga flickor i grundskolans högre årskurser är alarmerande högt just på Åland. Men samtidigt har båda två erfarenhet av psykisk ohälsa bland sina vänner och de har själva också tidigare besökt psykolog. De tycker att frågor om hur man mår uppmärksammas mera än tidigare.

– Det finns minst 10 000 olika anledningar till att jag mådde sämre tidigare, men orsaken till att jag mår bättre i dag beror helt ärligt på att jag växt upp. Under tonåren är det så mycket som händer i våra kroppar och våra hjärnor och det är naturligt att man inte alltid mår så bra då, säger Wilma Karlsson.

Ljushårig kvinna sitter i en röd fåtölj.
Wilma Karlsson har vuxit upp med endast systrar, och hon tycker att man överlag förväntar sig mera av tonårstjejer än killar.
Tjejer är självkritiska

Amanda Waller och Wilma Karlsson tycker att det är ett privilegium av få bo i en del av världen där unga kvinnor behandlas förhållandevis jämlikt.

– Hemma har vi alla samma standard, vi är sex barn och alla hjälper till hemma, även brorsorna. Mina föräldrar har lika stora förväntningar på oss när det till exempel gäller att ha hyfsade betyg och sportaktiviteter, säger Amanda Waller.

I gymnasiet läste jag lång fysik, kemi och matematik, och i en kurs var jag ensam tjej, och överlag gick det ungefär fem tjejer på tio killar i en grupp.

Men hon berättar också om hur könsskillnaderna kan ta sig i uttryck i skolan, trots lärarnas goda föresatser.

– I gymnasiet läste jag lång fysik, kemi och matematik, och i en kurs var jag ensam tjej, och överlag gick det ungefär fem tjejer på tio killar i en grupp. Till en början var vi fler, men många tjejer valde att hoppa av, och jag har en teori om att tjejer är mera självkritiska. De hade helt okej betyg, men ville byta för att de visste att de kunde få ännu bättre vitsord i andra ämnen. Jag tror inte att killarna bryr sig på samma sätt.

Inte lätt att vara tjej på skolgymnastiken

Amanda Waller talar om ”högstadieenergi” och signalerar en stor lättnad över att den tiden är över. Hon är starkt kritisk till konceptet ”högstadium”.

– När man är 13 till 15 år är man som mest osäker, och just då väljer man att placera in alla i samma byggnad, och där ska man sedan hela tiden bevisa vad man går för och bevisa att man har sin plats. Jag vet inte om det skulle vara bättre i en enhetsskola, eller om nian hörde till gymnasiet.

– Skolidrotten här är uppbyggd så att den gynnar män som från början har bättre fysiska förutsättningar att prestera.

Hon är också kritisk till systemet med gemensam skolgymnastik för killar och tjejer.

– Skolidrotten här är uppbyggd så att den gynnar män som från början har bättre fysiska förutsättningar att prestera. Jag hade till exempel ingen möjlighet att komma fram till bollen när vi spelade fotboll på lektionerna i gymnasiet. Hur ska jag då ens kunna få ett rättvist vitsord, när jag inte ens får chansen, säger hon upprört.

Brunhårig ung kvinna med långt hår sitter vid ett bord och tittar uppåt i kameran.
I höst lämnar Amanda Waller Åland för att studera internationell ekonomi och handel i Köpenhamn.
Gillar känslan att vara stark

Dagens unga rör sig också i virtuella världar som spränger det lilla samhällets ramar. Sociala medier spelar en viss roll i Amanda Wallers och Wilma Karlssons liv. De är medvetna om de positiva och negativa aspekterna.

– Tidigare trodde jag inte att sociala medier skulle påverka mig, men sedan kom det en period i mitt liv då jag började jämföra mig med andra på sociala medier. Jag märkte det eftersom jag alltid har varit så analytisk av mig, och det blev lättare att komma ur dessa tankarna när jag var medveten om dem, säger Wilma Karlsson.

– Jag var också mera osäker tidigare, men numera tycker om känslan man får av att vara stark efter att ha tränat. Just nu handlar det mera om känslan än om hur jag ser ut. Men jag har sett mycket i min bekantskap av träningshets, säger Amanda Waller.

Dans och promenader gör susen

Efter all rapportering om ungdomars pyskiska ohälsa, känns det positivt att få träffa unga kvinnor som signalerar att de mår förhållandevis bra.

Vilka strategier har ni för att hantera stress och ångest?

– Jag dansar, mest modern dans, men också balett och så går jag långa promenader för vi har så fina strandpromenader här i Mariehamn. 

Amanda Waller pekar ut genom fönstret där man anar Slemmerns blänkande vatten. 

– Det hjälper när jag får röra på mig. Efteråt mår jag bättre och är pigg. Jag lyssnar också på musik, talar med kompisar och familjen.

– Det är ungefär samma saker för mig och så jag håller på med mina djur och hundar, säger Wilma Karlsson.

Hon påpekar att det är viktigt att göra saker man gillar och att tala ut om sina känslor.   

– Det är så ohälsosamt att hålla saker för sig själv. Oftast finns det åtminstone en person man klickar lite bättre med. Försök hitta den trygga punkten där du rör sig. 

Amanda Waller ger ytterligare ett tips.

– Har du vänner som du upplever att du inte mår bra av? Då ska du inte vara rädd för att vara ensam och umgås med dig själv. Många är rädda för att vara ensamma, men att vara ensam en stund innebär inte att man behöver känna sig ensam.

Drömmer om att få hjälpa barn och unga

På frågan om vem tjejerna ser upp till och har som förebilder kommer svaren snabbt.

– Jag ser upp till alla människor i mitt liv som är viktiga, och jag ser mycket upp till min mamma. Hon står alltid upp för andra människor och för allt det som är rätt och så tvekar hon aldrig att rycka in och hjälpa, säger Amanda Waller.

Min största dröm är att få hjälpa barn och ungdomar som inte mår bra eller har det jobbigt hemma.

För Wilma Karlson är det ingen specifik människa, utan en mix av olika personer som hon träffat i verkligheten och på nätet. 

– De olika delarna handlar om hur jag vill vara som människa, bemöta människor och få ihop mina mål och drömmar. Min största dröm är att få hjälpa barn och ungdomar som inte mår bra eller har det jobbigt hemma, säger Wilma Karlsson.

När samtalet är över är biblioteket nästan tomt på människor, och vi får syn på ett klistermärke på damtoalettens dörr – ”Menssäkrad toalett”. Det blir en avslutande påminnelse om små men viktiga framsteg mot ett mer inkluderande och jämlikt samhälle.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.