Främja barns psykiska hälsa i förskolan

Titel: Främja barns psykiska hälsa i förskolan
Författare: Anna Hellberg Björklund
Förlag: Studentlitteratur
Utgiven: 2023
Skribent
Pedagogiskt sakkunnig inom småbarnspedagogik på Helsingfors stad
Boken Främja barns psykiska hälsa i förskolan, är lättläst – med ett språk som är enkelt att förstå, en tydlig struktur, konkreta exempel både i form av olika kom ihåg- och kom i gång-listor och med påhittade exempel från vardagen i daghem/förskolan.
Det jag tyckte speciellt bra om med den här boken är dess uppbyggnad. Boken består av tre delar. De två första delarna är mer teoretiskt förankrade, där begreppen psykisk hälsa, psykisk ohälsa och stress hos barn definieras och beskrivs från flera olika vinklar. Därefter behandlas personalens förhållningssätt och barnsyn, som ska ses som nav i arbetet med barnen inom småbarnspedagogiken.
Del tre i boken är uppdelad i sju olika teman som är både mer praktiska och konkreta och kan läsas som separata helheter, i valbar ordning eller utifrån gruppens behov. Dessa teman återspeglar det som verksamheten i daghemmet/förskolan bygger på, så som leken, samspel, att möta barns känslor, vila och återhämtning.
Den röda tråden hela boken igenom är personalens betydelse för främjandet av barnets psykiska hälsa och välbefinnande – varje barn behöver åtminstone en vuxen som ser hens potential. Det är oerhört viktigt och har betydelse hur vi ser och upplever barnen, samt hurdana modeller vi är för dem. Det är de vuxnas uppgift att stödja, förklara, vägleda och tycka om barnen. Vi ska finnas till för barnen och stödja och stötta dem i alla vardagliga och pedagogiska situationer under förskoledagen.
Det är vårt ansvar att aktivt arbeta för alla barns välmående genom att vara närvarande och härvarande samt skapa tydlighet genom tydliggörande pedagogik. Speciellt viktigt är det vid alla övergångar under dagen – både övergången från hemmet till förskolan, och övergångarna mellan olika situationer och aktiviteter under dagen samt även övergången mellan olika grupper i förskolan eller övergången till följande stadium (förskoleklass, skolan). Den här boken ger oss tips, redskap, konkreta exempel och modeller samt förslag på hur vi kan agera i olika situationer som kan vara utmanande eller psykiskt belastande för barnen eller oss själva.
Relationen som skyddsfaktor
För att främja barns psykiska hälsa måste alla barn känna att de har en relation med åtminstone någon i personalen. Det är inte barnets ansvar att detta sker utan personalens. För att kunna skapa relationer med barnen krävs både psykisk och fysisk närvaro av personalen – vi måste stanna upp och klura ut alla barns personligheter och hurdant stöd de behöver. Alla barn har rätt att bli sedda, hörda och vidrörda (om de vill) varje dag och speciellt de barn som är osäkra, ”kluriga” och eller utmanar, behöver mycket engagemang, empati och positiv feedback av personalen i daghemmet/förskolan. Så här direkt ur boken:
”De nära relationerna är viktiga i sig, men har också stor betydelse för att barns egen förmåga inom olika områden utvecklas.”
”Att barn kan lita på att vuxna hjälper dem när det behövs skapar en grundläggande trygghet som fungerar som utgångspunkt för barnets eget utforskande av omvärlden.”
Barn behöver hjälp med att förstå sammanhanget på ett konkret plan – vad ska hända, med vem ska jag vara, vad ska jag göra nu och när ska något ske? Det är personalens ansvar att försäkra sig om att barn vet vad som förväntas av dem.
Själv tycker jag att alla som arbetar med barn under skolåldern har nytta av att läsa och bläddra i den här boken.
Det jag uppskattar med boken är att den har en stark koppling till den svenska förskolans läroplan och de flesta avsnitt avslutas med reflektions-/diskussionsfrågor – i den här boken riktar de sig i första hand till arbetslaget eller personalgruppen. Frågorna kan kopplas direkt till texten i avsnittet innan frågorna, men de kan även fungera som inspiration vid planering, utvärdering och utveckling av den egna verksamheten på daghem/i förskolan. Författaren riktar boken till pedagoger och chefer som arbetar med och har ansvar för barn i förskolan, och kan med fördel även läsas av förskollärarstuderanden.
Själv tycker jag att alla som arbetar med barn under skolåldern har nytta av att läsa och bläddra i den här boken – här finns så mycket matnyttigt och konkret som kan användas i det dagliga arbetet med barnen. Att författaren Anna Hellberg Björklund är legitimerad psykolog och specialist på pedagogisk psykologi märks på ett positivt sätt genomgående i boken – hon har en holistisk syn på barn och deras psykiska hälsa. Ansvaret för att barn ska vara trygga och på så sätt få utvecklas i egen takt till sin fulla potential ligger alltid hos oss vuxna.