Varje år kan två lärare söka ett SFV-stipendium som gäller en skrivarkurs på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Idén med kursen Lärare skriver är att ge lärarna verktyg att aktivt delta i det offentliga samtalet om skola och utbild-ning. Clara Lindqvist deltog i den fem dagar långa kursen sommaren 2023.

– Jag hörde första gången om stipendiet av en kollega som deltagit i kursen, och så dök puffen upp i mitt Facebook-flöde. För mig som skrivit mycket, men i själva verket inte skrivit så mycket om skolan, kändes det jätteintressant.

Clara Lindqvist säger att goda skrivarkurser säkert ordnas på många ställen, men Biskops Arnös unika omgivning och den speciella stämningen gör att kursupplevelsen verkligen sjunker in och får relevans.

– På Biskops Arnö uppstår ett spännande sammelsurium av människor som kommer för att lära sig någonting under sin fritid, samtidigt som markservicen är fixad, och du helt kan koncentrera dig på det du har kommit dit för.

Enligt Lindqvist underlättar det mycket att Biskops Arnö även geografiskt i viss mån är isolerat. 

– Det finns inga onödiga, distraherande lockelser bort från det man ska koncentrera sig på. Man kan på riktigt syssla med texter och skrivande, och får ytterst kompetent feedback.

”Effektfullt att skriva engagerande och allmängiltigt”

Clara Lindqvist är sedan länge en van ordbrukare. Under coronanedstängningarna började hon tillsammans med några väninnor varje söndag träffas virtuellt för godtyckligt plocka meningar ur böcker, och sedan skriva i 20 minuter om det som dök upp.

– Arbetet med de texterna gav en massa idéer och uppslag. Jag tog med ett urval av de texterna för att utveckla dem vidare på Biskops Arnö. 

På Biskop Arnö använde kursdeltagarna även kaffestunderna och middagarna för att pejla sina idéer mot varandra.

Clara Lindqvist säger att hon aldrig haft problem med att sätta ord efter varandra. Under en tid bloggade hon även veckovis för tidningen Östnyland.

– Men Biskops Arnö-kursen fick mig ändå att fundera på hur jag på riktigt kunde lyfta upp vad som händer i skolan. Dilemmat med att lyfta upp upplevda problem i arbetet är förstås att det i våra ganska små finlandssvenska kretsar lätt upplevs som ogin fingerpekning, och folk vill sedan veta exakt vem saken gäller.

En av kursens viktigaste behållningar var enligt Lindqvist att man lärde sig stå lite utanför sig själv.

– Vill man få effekt skriver man engagerande och allmängiltigt så att texten inte bara handlar om en själv. Men det hindrar inte alls att man är personlig i sina skriverier, jag använder ofta mänskliga berättelser för att konkretisera till exempel siffror och statistik.  

Är du lärare vid en svenskspråkig förskola eller skola i Finland? Vill du delta i kursen Lärare skriver på Biskops Arnö? Ansök om skrivarstipendiet senast 31.12. Läs mer och ansök här.

SFV erbjuder också en sommarvistelse för lärare och småbarnspedagoger på Beijarholmen i Ingå skärgård. Sista ansökningsdag är 31.12. Läs mer och ansök här.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.