Hjärnforskaren bjuder på fascinerande framtidsscenarier för det digitala lärandet

Titel: Framtidens digitala lärande
Författare: Torkel Klingberg
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2023
Skribent
Allt fler ifrågasätter hur skärmar påverkar oss, både fysiskt och psykiskt. Det är ingen nyhet att långvarig och ensidig skärmtid kan vara skadlig, men Torkel Klingberg menar att debatten har drag av alarmism. Samtidigt konstaterar han att forskningen visar på negativa effekter, särskilt när skärmar tar över både arbetsliv och fritid. Många av oss är medvetna om riskerna, men ändå kan det vara nyttigt att få dem bekräftade av forskning.
Han inleder sin bok Framtidens digitala lärande med att rikta blicken mot sin 15-åriga dotter. Han visar att också en hjärnforskare kan tampas med samma utmaningar som de flesta andra föräldrar. Men hur mycket ska vi oroa oss egentligen?
I början av boken slår han ändå fast att ingen som läser den ska förvänta sig ett entydigt svar på frågan om skärmar är bra eller dåliga. I stället behöver vi prata om olika typer av skärmanvändning och sätta in dem i en kontext.
Läroböckerna och lärarna behövs också i framtiden
Det känns tryggt att hänga med på Klingbergs resa, som forskare leder han läsaren in i hjärnans vindlande korridorer. Han går igenom hur hjärnan fungerar, skärmars effekter på hjärnan, digitalt lärande och AI, etiken kring AI i utbildningen, och det gör han på ett lättillgängligt sätt. Det här är ingen tungrodd bok. Den bjuder på nedslag i vad forskningen säger på ett medryckande och lättfattligt sätt. Nedslagen kryddar han med exempel och erfarenheter från olika håll i världen. Det blir en bra blandning, och jag tror att alla som är intresserade av de här frågorna har behållning av boken.
”Släng inte ut läroböckerna än” – skriver Klingberg, samtidigt som han ger exempel på att det finns mycket att hämta inom det digitala lärandet. Genom digitala verktyg och metoder som används som en del av undervisningen kan lärandet effektiveras. Tanken är ändå inte att de digitala verktygen eller metoderna ska ersätta lärarna, utan fungera som ett komplement. Det här gäller också ”inom de områden som vi uppfattar som ’mjukare’ eller mer relaterade till värderingar, kommunikation och personlighet”.
Effektivare lärande i framtiden
I slutet poängterar han att det han målar upp i boken är spekulationer, men konstaterar att framtidens lärande ganska säkert kommer att förändras. Han hävdar att effektiviteten i lärandet sannolikt kommer att fördubblas inom 10 till 15 år, på grund av att forskningen om effektivare inlärningsmetoder går framåt, samtidigt som digitaliseringen och AI-utvecklingen också gör det.
Om det här kommer att ske beror på många faktorer, men förutsättningarna finns, skriver Torkel Klingberg. Frågan är vad vi gör med all den extra tid som i så fall blir över. De tre scenarier som han målar upp om hur skolgången skulle kunna se ut är fascinerande, fantasieggande och framförallt – smått otroliga. Som så mycket annat just nu.
Här kan du läsa alla artiklar i temahelheten Framtidskompetenser.