Läraryrke + välbefinnande = en omöjlig kombination?

Hållbart lärarskap och välbefinnande i arbetet är uttryck som jag började fundera på för cirka 10 år sedan. De är även teman som styrt mina val under det senaste decenniet. Är det möjligt för pedagoger i dag att må bra i sitt arbete, med allt som förväntas av skolan och oss som arbetar där? 

Skolpersonalens välbefinnande är en helt avgörande faktor för att vi ska kunna ha bra skolor där eleverna mår väl och har förutsättningar för att lära sig. När skolpersonalen mår bra, kan den bättre stödja eleverna och skapa en positiv stämning i klassrummet. Hur kan man gå till väga? Jag vill här lyfta fram några exempel vad vi, antingen på min förra eller nuvarande arbetsplats, satsat på för att förbättra skolpersonalens välbefinnande.

Jobba för tilliten

Det är viktigt att jobba för att främja en kultur där personalen känner sig uppskattad och hörd. Personalmöten behöver inte alltid användas till att gå igenom kalenderdata. Man kan även jobba med viktiga, aktuella frågor som hjälper att skapa en känsla av gemenskap och stöd. Att i början eller slutet av mötet ha korta ”enminuterssnack” med kollegor som man inte kommer i kontakt med alla dagar är både roligt och lärorikt. 

Jobba för balansen mellan arbete och fritid

På arbetsplatsen är det viktigt att få höra ord som ”när man är sjuk stannar man hemma” eller ”säg om det känns att det blir för mycket”. Skolpersonal vill ofta utföra sitt arbete samvetsgrant, men för att undvika utbrändhet är det ett måste att dra gränser mellan arbete och fritid. Att komma ihåg att ta pauser under arbetsdagen, ha tydliga tider för när man jobbar och när man är ledig och att använda fritiden för återhämtning är extremt viktigt för att orka i arbetet.

Satsa på fortbildning

Att få lära sig nytt och bli inspirerad är viktigt för att upprätthålla motivationen för arbetet. Genom att uppmuntra personalen att delta i fortbildningar och workshops kan skolledningen hjälpa personalen att hålla sig uppdaterad och lära sig nya färdigheter. Det behöver inte heller alltid handla om dyra föreläsare eller stora fortbildningshelheter. Pedagogiska kaféer där personalen med låg tröskel delar med sig av fungerande metoder kan även vara riktigt bra. 

Jobba för mental hälsa

Arbetsgivaren behöver erbjuda stöd för personal som kämpar med stress, ångest eller andra psykiska hälsoproblem. Att vid behov få arbetshandledning, ha möjlighet att under perioder jobba mindre eller till exempel träffa arbetsplatspsykologen är viktiga åtgärder för att stärka välbefinnandet och få personalen att stanna kvar. 

Satsa på fysisk aktivitet

Som arbetstagare känner jag att min nuvarande arbetsgivare bryr sig om min hälsa och mitt välbefinnande då det erbjuds ett gymkort till kommunens nya gym (för enbart 20euro per år!). Dessutom finns det även en personalförmån i form av ePassi till förfogande. Att gå på gym eller massage efter en arbetsdag för garanterat tankarna bort från arbetet.

Satsa på gemensamma aktiviteter

Dagar då man satsar på välbefinnande i arbetet, lillajulsfester och afterwork är exempel på sådant som ökar samhörigheten och höjer stämningen kollegor emellan. När de som jobbar inom samma enhet känner varandra bättre blir även svåra frågor lättare att jobba med. 

Läraryrke + välbefinnande = en möjlig kombination

Sammanfattningsvis vill jag påstå att även om dagens skola är annorlunda än den jag började jobba i för snart 20 år sedan, är det fortfarande möjligt att känna välbefinnande i sitt arbete inom skolan. Om du upplever att du har varit för länge på en och samma arbetsplats kan det också vara värt att testa att byta skola – det kan göra stor skillnad!

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.