Genom medvetna satsningar på psykologisk trygghet har Gymnasiet Grankulla samskola byggt en gemenskapskänsla som omfattar både lärarkollegiet och studerandena. Nytt för det här läsåret är ett studieavsnitt för alla nybörjare där mycket fokus ligger på framtidskompetenser.

– Ibland känns det skrämmande när jag tänker på hur snabbt allting går framåt, och att artificiell intelligens och teknik tar över människornas roll. Men det är viktigt att minnas att AI inte kan ersätta allt, vi människor behövs också i framtiden.

Det säger Frida Sågfors som är abiturient vid Gymnasiet Grankulla samskola. Abiturient Selma Kettunen håller med. Den snabba tekniska utvecklingen ställer nya krav på våra mänskliga kompetenser.

– Vi måste bli mer källkritiska för varje dag som går. AI-genererade videor på nätet är så verklighetstrogna att också jag kan låta mig luras, trots att vi lärt oss massor om källkritik i gymnasiet, säger Selma Kettunen. 

Frida Sågfors understryker att kommunikation och sociala förmågor också blir allt viktigare i framtiden.

– Mänsklig kontakt och empati kan aldrig ersättas av AI. För vem skulle vilja ha en robot som psykolog eller lärare? En skola med enbart AI-lärare skulle aldrig fungera.

Abiturienten Frida Sågfors vill studera journalistik eller pedagogik efter gymnasiet.
Framtidskompetenser bygger grunden för akademisk färdighet

Vi befinner oss på rektorskansliet i Gymnasiet Grankulla samskola. Snart är det dags för pedagogiskt kafé i personalrummet intill, där lärarna utbyter tankar och tips på litteratur, poddar och annat fortbildningsmaterial. Temat för det här läsåret är psykologisk trygghet och motivation.

Rektor Harriet Lassus-Utriainen säger att vi lever i en utmanande tid. För gymnasiernas del gäller det att odla trygghet, ge ungdomarna framtidstro och en stadig grund att stå på. För att möta den snabba samhällsutvecklingen behövs allmänbildning – i ordets bredaste bemärkelse.

– Framtidskompetenserna blir hela tiden viktigare. Färdigheter som emotionell intelligens, samarbetsförmåga, kreativitet, kommunikationsförmåga och kritiskt tänkande är starkt kopplade till den grund som gymnasiestudierna ger. Hela varandet bygger på de här färdigheterna.

Med ett nytt studieavsnitt för dem som studerar första året vill rektor Harriet Lassus-Utriainen att studerandena ska känna sig trygga att berätta hur de känner sig, och inse att välmående är viktigt vid sidan av studierna. 
Goda relationer och en ambulans till Ukraina

Harriet Lassus-Utriainen säger att framtidskompetenserna genomsyrar all verksamhet i gymnasiet. De syns i alla studieavsnitt, men också utanför klassrummen, bland annat i form av evenemang och program i skolans regi, bland annat med inbjudna gästföreläsare. 

Gymnasiet ordnar också veckovisa korridorssnack med klubbar och verkstäder där studerandena har möjlighet att träffa specialläraren, studiehandledarna, skolans coach, kurator, psykolog och rektor. 

– Jag märker hur viktiga relationerna till gymnasiets personal är för våra studerande, att ha vuxna människor omkring sig att fråga och diskutera med. Därför har vi som skola medvetet satsat mycket på relationsbygget i vardagen under flera års tid.

Framtidskompetenserna syns också i större satsningar som gymnasiet gör. Ett exempel är en insamling till förmån för Ukraina, där studerandena köpt en ambulans som ska skickas till det krigsdrabbade landet.

– Här handlar det om samhällskompetens, och att få ungdomarna att inse att man verkligen kan göra skillnad genom att engagera sig. Vår uppgift är att hjälpa våra unga att hitta framtidstron och framtidshoppet. Samtidigt ger vi dem den allmänbildning som är så viktig för att kunna ta ställning till allt som händer, säger Harriet Lassus-Utriainen.

Gymnasiet Grankulla samskolas studerande marscherar för Ukraina. Det är frågan om en insamling där målsättningen är att skicka en fullt utrustad ambulans till det krigsdrabbade landet. Foto: Celina Sjöblom/GGS.
Nytt studieavsnitt med fokus på trygghet och välmående

En av Gymnasiet Grankulla samskolas pedagogiska satsningar under läsåret 2024-2025 var ett helt nytt studieavsnitt för dem som inlett sina gymnasiestudier. 

Målsättningen var att skapa gemenskap och trygghet, samt att visa vad gymnasiestudier går ut på. Elva lärare samarbetade kring studieavsnittet som inföll under höstterminens första period och gick under rubriken “Jag 2.0”, där flera av de mångsidiga kompetenserna i GLP21 synliggjordes.

– Studieavsnittet var indelat i tre delar: identitet, välmående och vetenskapligt tänkande. Studerandena jobbade mycket i team och lärarna som par. Under året har vi byggt vidare på det som diskuterades, som exempelvis personliga styrkor, en hållbar vardag, samt normer, jämlikhet och likabehandling.

Responsen från både lärare och studerande har varit god.

– Gymnasiestudier kan vara ganska stressande, så det blev ett sätt att avdramatisera starten och visa att det är okej att både lyckas och misslyckas. Det blev också ett sätt att bygga en atmosfär där alla känner sig bekväma att prata om sina kompetenser och berätta hur de känner sig, säger rektor Harriet Lassus-Utriainen.

Ett annat tema för i år “back to basics”, som Harriet Lassus-Utriainen beskriver som en motvikt till den snabba samhällsutvecklingen.

– Det handlar bland annat om att få en djupare förståelse och kunskap, att satsa på läsning och läsförståelse, samt att anteckna med papper och penna för att öka inlärningen. Vi har också delvis återinfört pappersböcker vid sidan av de digitala läromedlen.

Psykologisk trygghet viktig också i kollegiet

Satsningarna på psykologisk trygghet är något som inte enbart berör skolans elever. Redan under flera års tid har Gymnasiet Grankulla samskola arbetat för en trygg atmosfär också inom lärarkollegiet.

– Det började med att vi gemensamt läste teori, ordnade workshoppar och bjöd in utomstående föreläsare. Vi har talat mycket om våra styrkor, skillnader mellan olika personligheter och vad vi upplever som utmanande.

Även om det här arbetet aldrig blir färdigt kan Harriet Lassus-Utriainen peka på flera positiva effekter inom kollegiet.

– Vi har fått ett betydligt öppnare klimat där vi stöder varandra. Förståelsen mellan oss har ökat och alla vågar berätta öppet om hur de upplever sitt arbete och sin vardag. Vi jobbar som ett “vi” som utvecklar och utvecklas.

Framtiden kommer med både osäkerhet och flexibilitet

Den snabba samhällsutvecklingen gör att de som ska blicka framåt mot ett yrkesliv som kanske skiljer sig starkt från det tidigare generationer har upplevt kan känna både stress och osäkerhet.

– Tanken på att kanske tvingas ha visstidsjobb, eller ha flera jobb samtidigt, känns lite stressande, säger Selma Kettunen som siktar på studier i juridik efter studentexamen.

Abiturient Selma Kettunen understryker vikten av att vara källkritisk:  – AI-genererade videor på nätet är så verklighetstrogna att också jag kan låta mig luras, trots att vi lärt oss massor om källkritik i gymnasiet.

Abiturient Frida Sågfors håller med, men tycker det samtidigt är skönt att arbetslivet knappast längre innebär en fast anställning på en och samma arbetsplats fram till pensionen. När arbetsmarknaden förändras finns det också större möjligheter till flexibilitet. Själv siktar Sågfors på studier i pedagogik eller journalistik.

– Men jag är bara 18 år. Det skulle kännas ganska skrämmande att i den här åldern vara tvungen att veta exakt vad jag vill göra resten av livet. Flexibiliteten känns också bra.

Läs mer

Grunderna för gymnasiets läroplan GLP21 lägger stor vikt vid framtidskompetenser. Målsättningen är en god, harmonisk och bildad människa.

Delområdena inom det som kallas mångsidig kompetens är kompetens för välbefinnande, kommunikativ kompetens, tvärvetenskaplig och kreativ kompetens, samhällelig kompetens, etisk kompetens och miljökompetens, och global och kulturell kompetens.

Du kan läsa mera om Gymnasiet Grankulla samskolas värdegrund och verksamhetsidé på skolans webbplats.

 

Här kan du läsa alla artiklar i temahelheten Framtidskompetenser.

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera artikeln och diskutera i kommentarsfältet på ett respektfullt sätt. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, och förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot finländsk lagstiftning eller god sed.