Att äga undervisningen – med motivationen i fokus

Titel: Att äga undervisningen – med motivationen i fokus
Författare: Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring
Förlag: Gothia Kompetens
Utgiven: 2023
Skribent
Har du någon gång funderat över en situation i skolan som inte gått så bra, lektioner som inte fungerat, dåliga resultat i prov, konfrontationer med elever eller vårdnadshavare? När vi försöker lösa dessa situationer vänder och vrider vi på olika lösningar och provar på olika sätt för att komma på en lösning. Vi lyssnar till experter av olika slag och håller möte.
Förutom det här är det också viktigt att som lärare kunna reflektera över sin egen roll i det som sker. Kan jag tänka om i något fall? Finns det något i undervisningen som skulle kunna göras på ett annat sätt? Det är klart att det inte alltid handlar om hur man undervisar eller hurudan läraren är som person, men det är ett intressant synsätt.
Framför allt är det en viktig poäng att också titta på sig själv. För tänk om jag som lärare skulle undervisa ett helt arbetsliv utan att ta reda på vad jag kunde korrigera i mitt sätt att undervisa. Vad skulle det betyda för min undervisning om jag gjorde på ett annat sätt? Och vad skulle det betyda för mig och för mitt jobb?
Om allt flyter på bra funderar man kanske inte så mycket på sitt sätt att undervisa. Det är oftast då när något inte fungerar som man är benägen att tänka om.
Se över din egen undervisning
Boken Att äga undervisningen – med motivationen i fokus skriven av Karin Boberg och Anna Sterlinger Ahlring, ger många verkligt goda tankar, idèer, och framför allt praktiska tips för hur man kan tänka om sin undervisning. Det fina är att det inte är några otroligt svåra saker som man ska klara av, utan ganska vardagliga och enkla saker, men ändå sådant som lätt glöms bort i skolans hetsiga vardag.
Den springande punkten är att man som lärare alltid borde vara villig och kapabel att se över sin egen undervisning. Det viktiga är att man inser att ingen är fullärd, och att det alltid finns saker att lära sig och pröva på annorlunda sätt.
Utan en god relation fungerar inte någon pedagogik, därför är det där som varje lärare skall börja.
Som så mycket annat i skolan handlar det även här mycket om relationer och att kunna skapa en relation. Utan en god relation fungerar inte någon pedagogik, därför är det där som varje lärare skall börja. Hur skapar jag en relation till mina elever?
När något inte fungerar ska man inte genast tänka att det är eleven som inte har läst, eller inte följer med, eller det är för många elever med specialbehov, för få lektioner och så vidare. Man kan också fundera hur man har undervisat – hur tog jag mig an det här avsnittet? Gav jag eleverna tillräckligt med tid, teori, praktiska övningar?
”Det syns att läraren tycker om sitt jobb”
Det jag tycker att är särskilt bra i boken är frågan: ”Hur är ditt humör på lektionen?”. Jag råkade själv ut för detta en gång för länge sedan. Sur och arg kom jag in och skällde på än det ena och än det andra, och bad sedan eleverna jobba med en uppgift och satte mig vid katedern.
Plötsligt ser jag en liten hand sträcka sig fram mot mig från den närmaste pulpeten, ögon som tittar på mig och en pojke som frågar: ”Sov du lite dåligt i natt, Clara?” Jag blir så skamsen över att jag låtit mitt dåliga humör gå ut över klassen, så vi började om. Jag gick ut och kom in på nytt. Och jag är evigt tacksam över den gossen som vågade fråga, för det har gjort mig lyhörd för mitt eget humör och hur mycket det påverkar mitt sätt att jobba.
Författarna till boken har intervjuat många elever och det är intressant att läsa vad elever har sagt om sina lärare. Väldigt många av dem säger att den lärare de tyckt om och som undervisat bra, hen har varit glad och man märker att läraren tycker om sitt jobb. Boken är väldigt bra skriven, lättläst och med tydliga rutor för det som är viktigt, det är lätt att gå tillbaka och hitta ideér där. Det här är en bok som varje lärare ska läsa.